5 otthon elkészíthető kávészirup

5 otthon elkészíthető kávészirup

  • img

    5 otthon elkészíthető kávészirup

    Legtöbben a jól megszokott kávénkra vágyunk ébredés vagy ebéd után, nem szeretünk kísérletezni az ízekkel, hiszen a kávé az egyik legbiztosabb pont a napunkban. Azonban amikor van időnk, érdemes kipróbálni újdonságokat, például különféle szirupokat. Ezekre nem kell vagyonokat költeni, hiszen otthon is nagyjából fél óra alatt el lehet készíteni őket, úgyhogy mutatjuk is 5 kedvencünket!

    Vanília szirup

    Hozzávalók:
    1 csésze kristálycukor
    1 csésze víz
    1 db vaníliarúd, hosszában felvágva, magjait kikaparva
    2 teáskanál vaníliakivonat

    Elkészítés:
    Tedd egy kis serpenyőbe a cukrot, vizet, vaníliarudat, vaníliamagokat, és kezdd el közepes hőfokon melegíteni. Forrald fel, majd vedd le a tűzhelyről, és hagyd hűlni legalább fél órán, de maximum 2 órán keresztül. Ezután add hozzá a vaníliakivonatot, majd szűrd át, hogy a vaníliarúd és a magok ne kerüljenek a szirupba. Légmentesen zárható üvegben tedd be a hűtőbe, ahol 2 hétig eláll.

    Karamell szirup

    Hozzávalók:
    1 csésze kristálycukor
    3/4 csésze víz
    1 teáskanál kukoricaszirup
    1 teáskanál vanília kivonat
    1 csipet só

    Elkészítés:
    Egy kisebb edényben kezdd el melegíteni alacsony hőfokon a cukrot, kukoricaszirupot és egynegyed csésze vizet addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután kapcsolj közepes hőfokra, fedd le az edényt, és forrald a szirupot 2-3 percig. Vedd le a tetőt és keverd folyamatosan, amíg szép középbarna színt nem vesz fel a karamell. Ekkor vedd le a tűzhelyről az edényt, és nagyon óvatosan öntsd bele a megmaradt fél csésze vizet (nagyon figyelj, hogy lassan öntsd, és ne fröccsenjen rád a forró karamellből). Ezután már csak a vaníliakivonatot és a csipet sót kell hozzákeverned, és kész is vagy a karamellsziruppal! Tedd csatosüvegben a hűtőbe, ahol több héten keresztül is eláll.

    Fahéj szirup

    Hozzávalók:
    1/2 csésze barnacukor
    1/3 csésze juharszirup
    1/2 csésze víz
    1 db 12 cm-es fahéjrúd

    Elkészítés:
    Tedd egy lábasba az összes hozzávalót, és kezdd el közepes lángon melegíteni. Főzd kb. 5 percig, alkalmanként megkeverve, ameddig a cukor teljesen feloldódik. Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni 15 percig. Ekkor vedd ki az egyvelegből a fahéjrudat, és öntsd légmentesen zárható edénybe. Hűtőben tárolva 1 hétig áll el!

    Pumpkin spice szirup

    Hozzávalók:
    1 csésze víz
    1 csésze juharszirup
    3 evőkanál sütőtök püré
    2-3 cm-es friss gyömbér nagyobb darabokra vágva
    2 db 12 cm-es fahéjrúd
    1 teáskanál egész szegfűszeg
    1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

    Elkészítés:
    Az összes hozzávalót tedd egy serpenyőbe, és közepes lángon, alkalmanként megkeverve főzd forrásig. Ekkor vedd alacsony hőfokra a tűzhelyet és főzd még 10 percig, majd hagyd hűlni újabb 10 percig. Szűrd át az egyveleget, hogy megkapd a szirupot, a szilárd hozzávalókat dobd ki, majdt tedd légmentesen záródó edényben a hűtőszekrénybe. Mielőtt a kávédba öntenéd, rázd fel alaposan, majd ízlés szerint 1-2 evőkanál sütőtökös sziruppal ízesítsd kávédat, és élvezd a különleges ízeket!

    Csokis szirup

    Hozzávalók:
    1 csésze jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
    1 csésze kristálycukor
    1 csésze hideg víz
    1/2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
    1 evőkanál vaníliakivonat

    Elkészítés:
    Egy közepes méretű edényben keverd össze a kakaóport és a cukrot, majd öntsd hozzá a vizet és egy negyed teáskanálnyi sót. Az egészet melegítsd folyamatos kevergetés közben, közepes lángon forrásig! Főzd még 3-4 percig, óvatosan kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még pár csipet sót. Amint eléri a számodra megfelelő ízt, vedd le a tűzről a szirupot, és add hozzá a vaníliakivonatot. Ezt is hűtőben és légmentesen zárható edényben tárold, legfeljebb 1 hónapig!

    Készítsd el a szirupokat akár saját vagy családod kényeztetésére, de remek kézzel készített ajándék lehet születésnapra, évfordulóra vagy karácsonyra is! És mondanunk sem kell, hogy ezek a fincsi szirupok nemcsak a kávéba valók, hanem például amerikai palacsintára is kiválók!

    via GIPHY

    Források: szöveg, borítókép
     

    magyar