Fejfájásra kávét? Előbb tájékozódj!

Fejfájásra kávét? Előbb tájékozódj!

  • img

    Fejfájásra kávét? Előbb tájékozódj!

    A magyarok többségének élete során legalább egyszer fáj a feje, sőt a migrénesek táborát közel 1 millióan erősítik. A fejfájástól szenvedve kézenfekvő a fájdalomcsillapító, kóla vagy kávé után nyúlni, ezek azonban sokszor nemhogy segítik enyhíteni, de elő is idézhetik a fájdalmat. A fejfájás okait, két legelterjedtebb formáját, és olyan, a mindennapokba könnyen beépíthető praktikákat mutatunk, melyekkel jó eséllyel kerülhetjük el a fájdalmat.

    A fejfájás okai

    Egészen hétköznapi helyzetek is okozhatnak fejfájást, például ha annyira belefeledkezünk a munkába, hogy elfelejtünk vizet inni, vagy ha télen a fogcsikorgató hidegben nem szellőztetünk eleget. Lehet a fejfájás hajlam is, vagy kísérő tünete egy influenzának, de okozhatja kialvatlanság, stressz, másnaposság is. Aztán ott van a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de akkor is fájhat a fejünk, ha túlságosan megerőltetjük izmainkat, ha begyullad a fogunk, vagy rosszul látunk. Egyszóval nem kell egyből a legrosszabbra gondolni fejfájás esetén, azonban ha sok ideig fennáll, esetleg elviselhetetlen a fájdalom, azonnal forduljunk orvoshoz – akkor is, ha ehhez az éjszakai sürgősségire kell bemennünk.

    A fejfájás két legelterjedtebb típusa

    Tenziós fejfájás
    Az ún. tenziós fejfájás a leggyakoribb visszatérő fejfájásforma. Az esetek többségében tompa, szorító vagy sajgó fájdalommal jár, amely a homlok-, halánték- vagy tarkótájékon alakul ki, és lesugározhat egészen a vállakig. A kiváltó tényező általában a stressz, időjárás-változás vagy alkoholfogyasztás.

    Migrén
    A migrén sokkal inkább jellemző a nőkre, mint a férfiakra. Többnyire féloldali lüktető fájdalommal jelentkezik, kisugározhat egészen a homlok- és halántéktájékra. Fokozza az erősségét a fény, a hangok és a szagok is, kísérő tünete lehet a hányinger, a látás romlása, a szaporább szívdobogás. Migrén kialakulhat fokozott lelki vagy testi megterheléstől, konstans kialvatlanság vagy menstruáció miatt, de a fogamzásgátló szedésétől is. Fontos tudni, hogy fizikai terhelésre a migrénes fejfájás egyre fokozódik!

    A koffein pozitív és negatív hatásai

    Ha fáj a fejünk, gyakran jut eszünkbe, hogy bedobunk egy jó erős kávét, biztos segít. Nos, ez nem ilyen egyszerű. Míg a koffein a fájdalomcsillapítókban is megtalálható éppen azon tulajdonsága miatt, hogy növeli a gyógyszer hatékonyságát, és enyhíti a gyulladásos tüneteket, addig az elvonása a kiváltó oka is lehet a fejfájásnak. A koffein ugyanis összeszűkíti az agy körüli ereket, és ha éppen tartunk pár kávé, energiaital, kólamentes napot, az ereink kitágulnak, ezzel fájdalmat okozva.

    Mit tehetünk napközben azért, hogy csökkentsük a fejfájás kialakulásának esélyét?

    • Ha neonfényben ülsz egész nap, próbálj meg párszor kimenni a természetes fényre!
    • Minden órában tarts pár perc szünetet, amíg nem a monitorodat nézed!
    • Szellőztess! Télen is, nyáron is, esőben is! A friss levegő kincs.
    • Igyál mindennap legalább 8 pohár vizet! (Ha ébredés után, lefekvés előtt és a három főétkezéshez is iszol egyet-egyet, már csak 3 pohár szükséges a nyolchoz. Nem is olyan nehéz, ugye?)
    • Állítsd be jól az irodai székedet és asztalodat! Ha az asztalra könyökölve az alkarod és a felkarod kisebb, mint 90 fokos szöget zár be, a váll- és nyakizmok begörcsölhetnek, és ez kisugározhat a fejbe is.
    • Mozogj! Naponta pár perc séta, hetente 2-3 alkalom 45 perces edzés elegendő. Legjobb, ha az időjárás engedi, akkor a szabadban tesszük ezt meg.
    • Kávét módjával! Napi kettő eszpresszó vagy tejeskávé általánosságban nem okoz problémát, de a túlzott koffeinbevitelt kerülni kell. Ide számít a koffeines tea, energiaitalok és a kóla is.

     

    Ha hirtelen éles fájdalom jelentkezik a fejedben, ha lázas is leszel, nyaki merevség, kettős látás, izomgörcs, beszédzavar, féloldali zsibbadás tünetét érzékeled magadon vagy társadon, azonnal hívd a mentőket!


    Források: webbeteg.hu, betegvagyok.hu

    magyar