Hibák, amiket ne kövess el kávézáskor

Hibák, amiket ne kövess el kávézáskor!

  • img

    Hibák, amiket ne kövess el kávézáskor!

    Ha egy-egy nagyobb kortynál oldalra csúszik a szád széle és nem ízlik a kávé, legegyszerűbb az alapanyagot, fajtát és minőséget hibáztatni. Pedig akár magunk is okozhatjuk a fanyar ízt, hiszen a kávékészítésnek és fogyasztásnak is vannak bizony buktatói. Cikkünkben a legfontosabbakra hívjuk fel a figyelmet, hogy ezekre odafigyelve ki tudd szűrni a figyelmetlenségből okozott kellemetlenségeket.
    A rossz tárolás

    Te is bármikor fel tudod idézni magadban egy frissen kibontott kávészacskó isteni illatát? Ilyenkor tűnik mindig a legfinomabbnak a kávé. Pedig ha belegondolsz, ki tudja, mennyivel a felbontás előtt csomagolhatták. Ahhoz, hogy te is minél tovább megőrizd a kávé frissességét és zamatát, tedd egy fénytől elzárt, légmentes edénybe, dobozba vagy zacskóba! A többi élelmiszerrel ellentétben a frissesség megőrzésére a hűtőt nem ajánljuk, hisz magába szívja a hűtő tartalmának minden illatát és „zamatát.”

    Számít az eszközhasználat

    Instant vagy kotyogós? Esetleg frissen pörkölő kávégép? Mindegyik elkésztési módnak megvan a maga sajátossága. A kotyogós kávéfőzőben uralkodó alacsony nyomás és magas hőmérséklet miatt minél melegebb vizet önts a kis tartályba! A kávé fura ízét a rossz minőségű víz vagy a túl sok kávé okozta eltömített kávéfőző vagy leégett daráltkávé is okozhatja.
    Ha te már olvastad korábbi cikkünket, imádod az instant kávét, és tisztában vagy vele, hogy semmivel sem kevesebb a társaitól, akkor neked a vízhőmérsékletre kell figyelned! Ha a felforrt vizet egy-két percig hűlni hagyod, mielőtt nyakon öntöd vele az instant púpot, akkor minimálisra csökkentheted a kesernyés ízt.

    Tisztítsd az eszközt rendszeresen!

    A kávégép rendszeres és megfelelő tisztításával sokat javíthatsz a kávé ízén. Hiszen ha belegondolsz, a folyadék, ahogyan végighalad az egész kávégépen, magába gyűjti a lerakódásokat, míg végül azok cseppekben a csészédbe nem kerülnek. Nem hozta meg a kedvedet most egy bögre kávéhoz, igaz? Figyelj a géped jelzéseire, és tisztítsd körültekintően!

    Mondj nemet az újramelegítésre!

    Az újramelegített kávéban olyan anyagok és vegyületek szabadulnak fel, amiktől jobb távol tartani magunkat, ráadásul az ital ízét is megváltoztatja. Ha tehát a reggel lefőzött, egész napon át elkortyolható kávéval próbálsz meg időt és energiát spórolni, akkor érdemes áttérned a sokszor kevesebbre. Ha még így is marad a bögréd alján, akkor érd be a hideg verzióval!

    Figyelj az időzítésre!

    A maximális hatás érdekében a kávéfogyasztást hangold össze a szervezeted ritmusával. Vannak olyan időpontok, amikor tested az éberséged fenntartásán szorgoskodik. Ezek a hormonok és működési folyamatok többnyire ébredéskor és ebédidő környékén dolgoznak. Ha tehát a holtidőben, az ébredést követő második és harmadik órában, illetve ebéd után 1-2 órával később gurítod le a feketédet, hatásosabb lesz az eredmény.  A kevesebb ráadásul több! Ugyanis minél több kávét iszol, annál kevésbé éred el az áhított hatást.

    Sose idd éhgyomorra!

    Ha az ébresztő első dallamát követően máris a kávésbögréd füle után nyúlsz, sajnos hosszú távon komoly egészségügyi problémákat is okozhatsz magadnak. Ráadásul, ha logikusan végiggondolod: az evés előtt elfogyasztott kávé szinte felesleges, hiszen evés után úgyis beüt a” kaja kóma”.

    Ha tetszett a cikk, vagy van olyan ismerősöd, akinél még nem ittál finom kávét, akkor kedveld vagy oszd meg, hátha eljut a cikk hozzá, és eszközöli a problémát!

    magyar