Így kávézik Csóka Gyula

Így kávézik Csóka Gyula

  • img

    Így kávézik Csóka Gyula

    Rendhagyó interjúvendéggel készültünk: Csóka Gyulát, a Bravos kávét forgalmazó Mocca Negra Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük a kávézási szokásairól. A beszélgetésből kiderül, hogy konyhája és irodája a kedvenc reggeli helyei, előbbi a magány, utóbbi a közösség miatt, van, hogy nem áll meg napi 5 kávé alatt, és leginkább az espresso alapú olaszos kávézás rajongója.

     

    Számodra mennyire fontos a reggeli kávé? Van kedvenc helyed, ahol elfogyasztod?

    Mint minden megrögzött kávéfogyasztónak, nekem is a reggeli, egyedül elfogyasztott kávé a legfontosabb. Szó szerint ez indítja el a napomat, de nem a hatásai miatt, hanem inkább mentálisan. Mivel a kávé végig kísérte eddigi szakmai életemet, talán érzelmi szempontból mást jelent ez a fogalom, mint amit az átlag kávéfogyasztónak jelent. Kedvenc reggeli helyeim a konyhám és a cégiroda. Talán azért is, mert ezek a legszemélyesebb helyek számomra. A konyha az én magányom, az iroda az én közösségem.

     

    Mennyi kávét iszol egy nap? Hogyan szoktad elkészíteni?

    Az élet különböző területein merész, újdonságokat és kihívásokat kereső ember vagyok, de a kávéban javarészt konzervatív. Reggel és délelőtt csak hagyományos cappuccinót fogyasztok, ebéd után pedig rövid espressót egy-két alkalommal. Sokszor előfordul velem, hogy este is iszom kávét, ott már nyitottabb vagyok a tejesebb és ízesített latték irányában. Így a napi fogyasztásom felmehet akár négy-öt kávéitalra. Mivel a jól megválasztott kávétípusok különbözően hatnak, ezeket ismerve napi több kávé elfogyasztása sem okozhat problémát. Emiatt is tartom fontosnak, hogy a kávékultúra mindennapunk része legyen a jövőben.

     

    Melyik a kedvenc kávéd?

    Összességében a magyar átlaghoz hasonlóan az espresso alapú olaszos kávézást kedvelem. Ezen belül kedvenc kávéitalom nincs, vagyis inkább mind a kedvencem! Ahány termőterületről származik a kávé, annyiféle íztulajdonsággal rendelkezik. Ha mégis választanom kellene, a jamaikai Blue Mountain hegyről származó arabica kávéból készült italokat fogyasztom a legszívesebben.

     

    Van olyan kávé, amelynek az elkészítését szívesen megtanulnád?

    Ha időm és türelmem egyszer engedné, szívesen elvégeznék egy magas szintű barista képzést. Ilyen képzéssel cégünk is foglalkozik, nálunk a kávékészítést bárki megtanulhatja az elméleti alapoktól a fejlettebb gyakorlati oktatásig. Sajnos én egyelőre olyan vagyok, mint a cipész és a cipője… talán egyszer befoltozom a lyukakat.

     

    Szereted a kávékülönlegességeket? Melyik a kedvenced?

    Szeretek megkóstolni különlegességeket, de ezt inkább az alkalom és a hely határozza meg. Jómagam kevésbé vagyok gyakorlott kísérletezgető, de már csak szakmai szempontból is érdekelnek az új trendek. Manapság nagy divat a merész ízekkel, fűszerekkel, összeállításokkal kísérletezgetni, de még mindig az alap kávéitalok a legnépszerűbbek. Úgy gondolom, nagy szüksége van a magyar kávézási szokásoknak egy olyan fejlődési folyamatra, amin például a magyar borkultúra ment keresztül az elmúlt 15-20 évben.

    magyar