Így kávézik Fejős Éva

Így kávézik Fejős Éva

  • img

    Így kávézik Fejős Éva

    Élete az írás, izgatottan várja, mivel lepik meg újra és újra regényei szereplői, soha nem kapkodja el a kávézást, a legkülönlegesebb feketét pedig Balin itta. Az év utolsó interjúját Fejős Évával készítettük, aki bepillantást engedett a babavárás alatti kávézási szokásaiba, és regény- és újságírói mindennapjaiba is.

     

    Számodra mennyire fontos a reggeli kávé? Van kedvenc helyed, ahol elfogyasztod?

    A reggeli kapucsínó indítja a napomat, a párom mellé beülök a fürdőszobába, és ott szoktam meginni, miközben ő fürdik, és beszélgetünk. Aztán pár percre rá jön általában a második (most, hogy babát várok, általában a reggeli kapucsínó a napi adagom, de néha még egy koffeinmenteset is megiszom később).

     

    Mennyi kávét iszol egy nap? Hogyan szoktad elkészíteni?

    Hú, a normál kávézási szokásom: napi 6-8 csésze kapucsínó (édesítővel, laktózmentes, 1,5%-os tejből készült tejhabbal), ezt szoktam inni akkor is, ha éppen édességet kívánok, de szerintem jobb választás, mint a csoki vagy a süti. Imádom a kávét! Most, a babavárás idején ez egy kicsit átalakult, bár ahogy halad előre a terhességem, úgy kívánom újra egyre jobban a kávét. Számomra a kávézás szertartás: néhány perc, ami kikapcsol a rohanásból, csak a pillanatra és a kávé ízére figyelek. Néha belerakok egy fél kocka keserűcsokit is, és minden kortyot igyekszem kiélvezni. Olyan sosincs, hogy csak lehajtanám rohanás közben, szükségem van erre a szertartásra, illetve arra, hogy a több kávé azt is jelenti, hogy több “etapra” oszlik a nap, van időm lezárni egy-egy szakaszt.

     

    Hogyan telik egy regény- és újságíró napja? 

    Az enyém, mivel a saját kiadómat vezetem, eléggé változatos, és én osztom be az időmet. Mindig erre vágytam, hogy ne legyen fix munkaidőm, tulajdonképpen gyerekkoromtól kezdve erről álmodtam. Ezért nincs “átlagos” napom, de az biztos, hogy az írás (regényírás) szinte minden egyes nap fontos program számomra.

     

    Melyik a kedvenc kávéd?

    Megkóstolom a különlegességeket, de a kedvencem a bársonyos, nem túl erősre pörkölt kávé, nem túl kemény, hanem inkább lágy tejhabbal. 

     

    Van olyan kávé, aminek az elkészítését szívesen megtanulnád?

    A legkülönlegesebb kávé, amit valaha ittam (Dia barátnőmmel, aki a magazinom főszerkesztője is) Balin, a rizsföldek felett a cibetmacska bélrendszerén végighaladt kávészemekből pörkölt kopi luwak, ami állítólag a világ egyik legdrágább kávéja. Nagyon egzotikus volt a környezet, pálmafák és kávécserjék alatt ülve, a rizsteraszokra panorámás kávézóban kaptuk meg a csészénket, de amikor az elsőt kortyoltuk belőle, összenéztünk Diával, és arra gondoltunk: maradunk a hagyományos kávénál… Persze bármikor visszamennék megtanulni a készítését :), de az a helyzet, hogy kitartok az előbb említett kapucsínó mellett, amelynek az elkészítését már elég jól begyakoroltam...

     

    magyar