Így kávézik Tóth Marci

Így kávézik Tóth Marci

  • img

    Így kávézik Tóth Marci

    Nagy örömünkre a hatszoros magyar bajnok vízilabdázó, Tóth Márton látogatott el gyárunkba, akivel egy csésze Bravos Espresso mellett beszélgettünk kávézási szokásairól, olaszországi élményeiről, és arról, hogyan tudja a sportolás mellett a kávét beépíteni az étrendjébe.

     

    • Az edzések és a versenyek mellett a kávézás mennyire megengedett?

    Amikor két-három évvel ezelőtt felvettem a kapcsolatot a dietetikusommal, akkor rögtön kikötöttem, hogy nem vehetjük ki az étrendemből, mert egy kicsit kávéfüggő vagyok. Szerencsémre, neki esze ágába se volt ezt a ʺmerényletet” elkövetni ellenem, hiszen tudniillik a kávénak olyan jótékony hatásai vannak, hogy serkent, növeli az adrenalin szintet, amely nagyon jó egy-egy mérkőzés előtt.

    • Milyen és mennyi kávét iszol egy nap?

    Az étrendemben a kávézás úgy néz ki most, hogy a reggeli után cappuccinót vagy tejesebb kávét iszom, amibe, ha jó a tejhab, akkor soha nem teszek cukrot. Délután már rövidebb kávét kortyolgatok, mondjuk espressót, vagy espresso macchiatót, amibe fél kanál cukrot rakok. Ez a szokás az olaszországi évem alatt ragadt rám.

    • Ezek szerint nagy hatással volt rád az olasz kávézási kultúra?

    Nagyon! Legjobban a nápolyi kávé ízlett, amit semmihez se tudnék hasonlítani, mert annyira finom. Maga az ottani szokás ragadott meg, hiszen ha betérsz a helyi kávézóba, akkor nem ülsz le és nem kérsz a kávéd mellé üdítőt és süteményt, mint itthon, hanem mindenhol hosszú pultok vannak, ahol gyorsan megiszod állva a kávédat egy pohár víz kíséretében és már mehetsz is tovább. Nagy részben mindig espressót kértem. Az olaszok naponta öt kávét is megisznak, így ebben nálam sem volt megállás. Amikor hazajöttem, vissza kellett fognom magam az egészségmegőrzés miatt.

    • Azt hallottuk, hogy a terveidben szerepel egy kávézó vagy étterem nyitása. Milyen stílusú kávézót tudnál elképzelni?

    Ezek a terveim azért változnak időről időre, mivel rengetegféle célom van. Az olaszországi élményeim után eleinte tényleg kávézóban gondolkodtam, de most már sokkal inkább egy étterem kialakítása lenne a cél, ahol természetesen a repertoárban elengedhetetlen a kávé.

    • Köztudott rólad, hogy szeretsz sütni-főzni. Használsz olyan receptet, ami tartalmaz kávét, vagy van valamilyen különleges kávé elkészítési trükköd?

    Azt a tippet hallottam Olaszországban, hogy ha a kávé tetejére egy csipet sót teszünk, akkor sokkal finomabb lesz tőle az íze. Ezt ki is próbáltam, de nem éreztem a különbséget. A tiramisun kívül még nem próbáltam a kávét más receptekbe, de vannak kísérleti terveim. Ez most nagyon felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy fel is kutatom a lehetőségeket, hogyan lehetne más ételekbe belecsempészni a kávét. Elsősorban desszertbe, fagyiba tudnám elképzelni, de akár húsos étellel is dominálhat, amely egy érdekes kompozíció lehetne.

    magyar