Így kávéztunk a 80-as években!

Így kávéztunk a 80-as években!

  • img

    Így kávéztunk a 80-as években!

    Minőségi kávé gombnyomásra. A tej legyen zsírszegény, és édesítő van? Cukor helyett inkább azt, légyszi! Így kávézunk most, hiper-szuper gépekkel, amik otthonra is kávéházi élményt ígérnek. Oké, de hogy ment ez 30 évvel ezelőtt?

    A tervgazdálkodás utolsó harmadában reggel, délben, este szemes kávék ígértek méltó társaságot a vaníliás karika mellé. Emlékeztek még a kávé illatú közértekre? Mi sem, de szüleink azt mesélték, hogy alig volt bolt, ahol ne lett volna legalább egy kézi daráló. Azért a legtöbb embernek akadt a háztartásában is. A jó öreg kotyogós pedig fáradhatatlanul főzte a kávét napjában többször a Karancs tűzhelyen.

    Kis aranyszegélyű üvegpohár, mokkacukor az aljára. Persze volt sima cukor is, de nagyanyám szerint egy magára valamit adó kávéfogyasztó mokkával itta. Aki még ennél is édesebben szerette, az a sűrített tejet sem sajnálta belőle. Szokás szerint ment belőle kicsi a kávéba, kicsi a szájba. Erre viszont jól emlékszem, én is kaptam a macikávémba. Aki tejjel itta, az csakis a műanyagtartóba állított zacskósból.

    A kávézás non plus ultrája a szifonos tejszínhab volt. Ha vendégek jöttek, mindig előkerült. Emlékeztek még a fehér szegélyű, piros műbőr sarokpadokra? Oda beülve, és a viaszosvásznas asztalterítőn könyökölve órák teltek el beszélgetéssel, miközben fogyott az igazi, hamisítatlan 80-as évek kávéja.

    forrás

    magyar