Így készülj fel a vérvételre

Így készülj fel a vérvételre

  • img

    Így készülj fel a vérvételre

    Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor az első korty reggeli kávé feltölt energiával. De mi van akkor, ha vérvételre kell menni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy kellően felkészült legyél (és utána megjutalmazhasd hősiességed egy csésze feketével)!

    Előfordul, hogy a reggeli megszokást felborítja valami, ilyen például az is, ha vérvételre kell menni. Bár rutinvizsgálatról van szó, nem árt, ha néhány dologra odafigyelsz a pontos eredmények érdekében. A vérünk nélkülözhetetlen feladatot lát el: ő vállalja a „szállító” szerepét is, így a szervezetünk minden apró, pillanatnyi változását megérzi, megjegyzi és viszi magával. Emiatt eltérő értékek születhetnek a vérvétel során attól függően, hogy mit fogyasztottál előtte.

    Mit ehetek és mikor?

    A szakértők a vérvétel ideális időpontját reggel 7 és 9 óra közé teszik, melyre éhgyomorral kell érkezni. Ez azt jelenti, hogy 10-12 órával előtte lehetőleg már semmilyen ételt és italt (a vízen kívül) ne fogyassz, és ebbe sajnos a reggeli kávé is beletartozik. Próbáld meg minél előbbre hozni a vacsora időpontját, és könnyű ételt válassz, ami nem terheli le a szervezeted. Adj pihenőnapot a májadnak és vesédnek, hiszen keményen dolgoznak érted egy életen át. :)

    Folyadékbevitel

    Általános igazság, hogy gondot kell fordítani a napi megfelelő folyadékbevitelre, azonban a vérkép miatt különösen figyelj oda a vízfogyasztásra már az előző napon is! Ha kellő mennyiséget fogyasztasz, nem fog a véred besűrűsödni, így könnyebb lesz levenni azt, emellett a hidratált bőr enyhíti a vérvétellel járó kellemetlen érzést is. Fontos, hogy kerüld a szénsavas ásványvizet és a szódát, csak tiszta vizet fogyassz.

    Tipp: Vérvétel előtt fél órával szintén igyál egy pohár vizet.

    Pihenőnap az edzésben is

    A sportos, fitt életmód egyértelműen az egészséget szolgálja, ám a vérvételt megelőző napokban érdemes visszább venni a tempóból, pláne, ha aerob testmozgást végzel (pl. futás, spinning, biciklizés). Az ok ebben az esetben is az értékek esetleges torzulása, például emelkedett fehérvérsejtszámot is mutathat az eredmény, ha túl sokat edzel.

    Ha túl vagyunk a nehezén

    Egy átlagos vérvétel során alig néhány milliliter vértől szabadítanak meg minket, de vedd figyelembe a személyes tényezőket, mielőtt beleveted magad a nap további részébe. Ha hajlamos vagy a rosszullétre, inkább tarts kímélő napot, de legalább pár órával utána ne végezz megterhelő fizikai munkát.

    Egy kis idő elteltével – ha már magadhoz vettél némi harapnivalót is – jöhet a jól megérdemelt kávé, ami időben még jobb is, mintha ébredést követően gurítanád le.

    „Katonadolog!” – szokták mondani, és ez a vérvételre abszolút igaz. Azonban ne feledd: akár csak egy gyűszűnyi kávé elfogyasztása is torzíthatja az értékeket vérvétel előtt. Az éhség és kávéhiány okozta bosszúság nem nagy áldozat, cserébe megspórolod az aggodalmat, amit egy téves véreredmény okozna. Gondolj arra: ha kellően felkészült vagy, nem érhet meglepetés sem!

     

    magyar