Így tisztítsd meg a kávéfőzőt és a vízforralót!

Így tisztítsd meg a kávéfőzőt és a vízforralót!

  • img

    Így tisztítsd meg a kávéfőzőt és a vízforralót!

    A legnagyobb becsben tartod azt a kávés bögrét, ami kicsit fakó, kicsit repedezett, de anyutól kaptad és kizárt, hogy a kukában landoljon? Vagy azt a csorba kanalat, amiről meg vagy győződve, hogy finomabban ízesíti a kávédat, mint a cukor vagy a tej? Nemcsak a kedvenc kávésbögréd vagy kanalad szorul rendszeres tisztításra, hanem a gőzölgő feketét adó kávégép is. Nem tudod, hogyan állj neki? Olvasd el tippjeinket!

    Miért szorul rendszeres tisztításra a kávéfőző?

    Valószínűleg a kávéfőzőre szent és sérthetetlen, a reggeleket beragyogó és a délutánokat feloldó masinaként gondolsz, de vannak, akiknek a nedves tartály egyenlő a kellemes és nyugodt élettérrel: a kávéfőzők ideális körülményeket biztosítanak a penészgombák, gombaspórák számára. Ráadásul, ha hosszú távon mellőzöd a masina takarítását, a vízkövesedéssel is számolnod kell. A 3in1 kávé rabja vagy? Így sem lélegezhetsz fel, hiszen a vízforralóra legalább annyira igazak a fentebbi állítások, mint a kávéfőzőre.

    Tudjuk, most egyből a szívedhez kaptál, és már érzed is, ahogy a miniatűr kórokozók a szervezetedben folytatják a kávéfőző gépben már megkezdett berendezkedést. Ne aggódj, a gépben tenyésző penészgombák nagy részével a szervezetünk könnyedén felveszi a harcot, ám érdemes odafigyelni a rendszeres karbantartásra, így megakadályozható a penész és a vízkő megjelenése.

    A gomba- és vízkőűző csodaszer

    Nem, nem kell hatalmas összegeket költened rá, és nem, nem kell felhajtani a fél világot a megfelelő tisztítószerért. Amit te keresel, kedves barátom, az nem más, mint az ecet.

    Tölts a víztartályba fele-fele arányban ecetet és vizet, és főzd át a kávéfőzőn vagy a vízforralón. Rég tisztítottad már a gépet? Érdemes többször megismételni a műveletet, akár hígítás nélkül is! Az ecetes főzést követő első kávénak kellemetlen utóíze lehet, így csak a második főzést követően érdemes fogyasztani. Ez igaz a vízforralóra is: a tisztítást követő első adag forralt vizet inkább öntsd ki!

    Pro tippek:

    • Ecet helyett alkalmazhatsz citromsavat is, ugyanezekkel az arányokkal hasonlóan hatásos eredményt érhetsz el.
    • Drágább kávéfőző géped van? Érdemes elolvasni a használati útmutatót, mely a tisztításra is kitér. Kifejezetten a modellhez ajánlott tisztítókapszula kíméletesebb és alaposabb munkát is végezhet.

    Forrás

    magyar