Így vásárold meg a tökéletes kávét!

Így vásárold meg a tökéletes kávét!

  • img

    Így vásárold meg a tökéletes kávét!

    Előfordult már veled, hogy csak álldogáltál a szupermarketben a különböző kávékkal teli polc előtt, és azon töprengtél, vajon van-e különbség két termék között? Nem csodálkozunk, ha igen, hiszen ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes gőzölgő fekete alapanyagát, túl kell esned egy-két italon. Összeszedtünk néhány tippet, hogy a jövőben pikk-pakk le tudd emelni a polcról a legjobbat.

    Alapvetően két csoportba soroljuk a kávékat: arabica és robusta. A minőség a csoportbeli hovatartozás alapján nem meghatározható, hiszen mindkét csoportban széles a skála a gyengébb és a kiváló minőségű kávék között.

    Darált kávé vagy egész szemek?

    A polcokon inkább a darált változattal találkozhatsz, mely aromáinak jó része elillan, egyrészt a megnyitott szerkezet, másrészt a csomagoláshoz szükséges vákuum okán. Ilyen szempontból a szemes kávé bizonyul a jobb választásnak, majd ennek leőrlése, akár kézi, akár gépi módon. Ha az egész kávészemekre szavazol, tartsd észben, hogy az aroma 30 perc alatt elillan, így csak akkor érdemes nekiállnod őrleményt készíteni, amikor már készen állsz a forró ital fogyasztására.

    Ellenőrizd a dátumot

    Nem is gondolnád, de az egyik legfontosabb szempont a kávé pörkölésének dátuma. Magától értetődő, hogy minél frissebb, annál jobb, ez pedig a pörköléstől számított 12. napon belül elfogyasztott kávét jelenti. Ezután sem kell rögvest a szemétbe hajítani a csomagot, de minél több nap telik el, annál érezhetőbben csökken az ital élvezeti értéke.

    Honnan is származik a megvásárolt termék?

    A csomagoláson megtalálod a származási országot, azonban ha még jobban bele szeretnéd ásni magad a témába, utánanézhetsz, hogy milyen kávéfarmon válogatják a szemeket. Ha ez is fel van tűntetve a csomagoláson, szinte biztos lehetsz benne, hogy gondos kezekben volt azelőtt az alapanyag, továbbá minél több további információval találkozol, annál bizakodóbb lehetsz a kávé minőségével kapcsolatban.

    Számít, hogy világos vagy sötét pörkölésű a kávé?

    A kérdés az, hogy milyen kávét szeretnél fogyasztani? Az ital végleges ízét és karakterét nemcsak az arabica és robusta aránya, őrlési módja, de a pörkölés hossza is meghatározza. Ha kíváncsi vagy, hogy melyik típusú pörkölés milyen ízt jelöl, itt utána olvashatsz.

    Kérdéseid maradtak? Görgesd végig a Gyakran Ismételt Kérdéseket, és találd meg a válaszokat!

    Források: 1, 2

    magyar