A világ legdrágább kávéi

Íme a világ legdrágább kávéi

  • img

    Íme a világ legdrágább kávéi

    Vajon mi a közös a világ legdrágább kávéiban? Mi befolyásolja egy kávé árát? Mitől függ az íze? Tényleg a macskakávé ára a legmagasabb? Az első kérdésre a válasz egyértelmű: a természeti adottságok mellett mind valamilyen különleges eljárással készült. De hogy pontosan hogyan, az cikkünkből kiderül!
    Guatemala Bourbonja

    A kávé önmagában arabica, elkészítve pedig egy testes, mégis krémes kávét eredményez, gyümölcsös utóízzel. Titkát a kávé feldolgozásában célszerű keresni, ugyanis amellett, hogy kézzel szüretelik, azonnal nekilátnak a feldolgozásnak, ezzel előzve meg a kávészemek erjedésnek indulását. Gyümölcsös ízjegyeit az áztatás során szívja magába, mivel a megszokottól eltérően nem különítik el a gyümölcsöt a kávészemtől, így az átadja neki édeskés aromáját.  És hogy mennyit kell fizetnünk ezért a csodáért? Körülbelül 30 ezer forintot kilójáért.

    A hawaii mennyország

    Nem meglepő, hogy a világ egyik leggyönyörűbb és ámulata ejtő helyén még a kávészemek is jól érzik magukat. A magas napsütéses órák számát és a sziget éghajlatát egyenesen kávétermesztésre kreálták. A Hawaii-hoz tartozó, délre található Molokai szigetén cseperedő szemek karamellás, gyümölcsös ízzel lepik meg fogyasztóját.

    Panama: Hacienda La Esmeralda

    A „Smaragd birtok” kincsét nem is kimondottan a kávébab adottságai, sokkal inkább a szemek betakarítása, feldolgozása és pörkölése teszi felejthetetlenné, melynek titkáról nem sokat tudunk. A gyümölcsös gésababok árát egyébként az is folyamatosan tornázza felfelé, hogy keresettsége és népszerűsége ellenére nem termesztenek sokat belőle.

    A finom kávéhoz macskán át vezet az út

    A Kopi Luwak cibetkávé esélyeit a trónra nemcsak Indonézia kávétermő éghajlata és a kávébabok minősége, hanem szokatlan feldolgozási eljárása is növeli. A pálmasodró névre hallgató maláj ragadozó igazi kávégourmet-nak számít az állatvilágban, ugyanis megszállott fogyasztója a kávécseresznyének. Aprócska teste viszont csak a gyümölcsös, húsos részt képes megemészteni, így a kávébab áthaladva testén, megemésztetlenül távozik is belőle. Ha mindenáron szeretnénk megérteni, hogy juthat valakinek eszébe felszedegetni bármit is, ami egy élőlényből távozik, a magyarázat a következő: a gyarmati idők alatt tiltott volt a helyiek számára, hogy saját felhasználásra szüreteljék a kávét. Mivel a cica mondhatni leszüretelte helyettük, ráadásul gyomra a gyümölcsöt szétválasztja a magokról, így bátran nyúltak a földön heverő kávészemek után. Ezért a különlegességért körülbelül 15 ezer forintot kell kiadnunk csészénként.

    Az elefántok ajándéka

    A világ jelenleg legdrágább kávéja címet a thai Black Ivory érdemelte ki, melynek titka egy elefántrezervátumban keresendő. Az ott élő elefántok miután elfogyasztják a számukra gondosan kiválogatott arabica cseresznyéket, körülbelül egy napig érlelik testükben, majd miután az távozik belőlük, megkezdődik a feldolgozás. Lágy, dióra és csokoládéra emlékeztető íze csészénként körülbelül 17 ezer forintba kerül, melynek bizonyos százalékát a rezervátum fenntartására adományoznak. Egy kg kávé előállításához egyébként nagyjából 33 kg kávécseresznyét kell az elefántoknak elfogyasztania. 

    magyar