Ismerd meg az ír kávét… majd készítsd el!

Ismerd meg az ír kávét… majd készítsd el!

  • img

    Ismerd meg az ír kávét… majd készítsd el!

    Kacérkodtál már a gondolattal, hogy kedvenc fekete italodba alkoholt keverj? Esetleg próbáltad is már? Most elmeséljük a legnépszerűbb, és egyben legrégebbi alkoholos kávé történetét, a végén pedig egy recepttel is gazdagítunk!

    Az ír kávé története egy limericki légibázishoz vezethető vissza. Az 1940-es években Foynes reptere gyakran nyújtott menedéket az Írország nyugati részén tomboló vihar miatt kényszerleszállásra kényszerült utasoknak. Mivel a reptér főszereplő volt az Amerika és Európa között lebonyolított utazásokban, nem volt ritka, hogy hollywoodi világsztárok vagy vezető politikusok szálltak meg a kisváros szállóiban.

    1942-ben nyílt egy új étterem, s feltűnt egy fiatal, tehetséges séf. Joe Sheridan célja az volt, hogy pozitív képet mutasson Írországról, elbűvölje a kényszerpihenőt tartó elit vendégeit. Egy téli estén hatalmas vihar támadt, s vacogó vendégek töltötték meg Joe éttermét. Sheridan séf egy olyan különlegességgel szerette volna megörvendeztetni vendégeit, mely átmelegíti őket azon a hideg, téli estén. Az erős hosszú fekete kávéhoz ír whiskyt öntött, egy kis barna cukorral összekeverte, tejszínhabbal fedte, és sörös poharakban szervírozta.

    A legenda szerint nagy csend volt a teremben, mikor először kóstolták a vendégek a különlegességet, majd az egyik vendég megkérdezte: „Hé, haver, ez a brazil kávé?”. „Nem, ez az Ír kávé” – hangzott Joe válasza. A kávé hatalmas sikert aratott azon az estén, felkerült a menüre, ám a világnak még várnia kellett az ír kávéra. Joe a ’40-es évek végén, háta mögött hagyta a zord ír időjárást, San Franciscóban vállalt munkát, és a sokak által kedvelt ital gyors ismertségre tett szert. Az azóta is töretlen népszerűségű kávé sikerét sokan az összetevőiben látják, hiszen a négy „alapvető” táplálékcsoportot tartalmazza: alkohol, koffein, cukor és zsír. Az ital születési helyén mai napig meg lehet kóstolni az eredeti recept alapján készült kávét. Napjainkra a recept módosult, és akár Te is el tudod készíteni!

    Így készítsd el a különleges ír kávét!

    Hozzávalók:

    • 30 ml eszpresszó
    • 3 cl (ír) whisky
    • 2-3 teáskanál barnacukor
    • tejszín, ízlés szerint

    Első lépésként egy pohárban alaposan elkeverjük a whiskyt és a cukrot. A klasszikus ír kávé elkészítése során a cukrot gőzölő karral karamellizálják, de ezt a kitérőt kihagyhatjuk, ha nagyon forró kávét öntünk a cukros-whisky-s elegyre. Ezután a felhabosított tejszínt öntünk a kávéra, amit érdemes kanállal irányítani, hogy a felszínen maradjon a habosított tej. Mivel legtöbbször vacsorához fogyasztják az ír kávét alkoholtartalma miatt, érdemes koffeinmentes kávéval elkészíteni az italt. Hőálló üvegpohárban tálaljuk. Egészségedre! :)

    magyar