Kávé + gyógyszer = igen vagy nem?

Kávé + gyógyszer = igen vagy nem?

  • img

    Kávé + gyógyszer = igen vagy nem?

    Belegondoltál már valaha, hogy vajon mi történik testedben, amikor kávé és gyógyszer egyszerre birtokolja gyomrodat? Valószínűleg a válaszod nem, hiszen a napjaid indítójaként és oszlopos szereplőjeként eszedbe sem jut, hogy gondot okozhat. Ennek ellenére tisztában kell lennünk vele, hiszen nem is akármilyen mértékben képes negatív vagy pozitív irányba lökni egy gyógyszer hatását.

    Ha a kávé gyógyszer-befolyásoló tulajdonságáról beszélünk, akkor többnyire a koffein és csersav jelenlétével magyarázzuk a változást, de egyébként más összetevők is szerepet játszhatnak a befolyásolásban. És hogy mikor, mi történik egészen pontosan? Lássuk a konkrétumokat!

    Tiltólista:

    Pajzsmirigygyógyszer: Ha valaha is megfordult már a fejedben, hogy L-tiroxin tartalmú pajzsmirigygyógyszered kávéval öblítsd le, akkor jobb, ha azonnal elfelejted! A koffein ugyanis megdöbbentő, de közel felére képes csökkenteni a készítmény belekből történő felszívódását. Ugye milyen meglepő?

    Alendronát: A csontritkulásra szedett, kifejezetten alendronát tartalmú készítményeknél az arány magasabb, már 60%-kal is visszafoghatja a gyógyszer kifejtett hatását.

    Vaspótló: Lelkiismeretesen szeded a vashiányod miatt felírt vaspótlót, mégsem múlnak a szédülések, hajhullás és a szemed előtt cikázó fehér foltok? Akkor gondold végig kávézási szokásaid! Vaspótló szedése alatt néhány órára ajánlatos érzékeny búcsút venni tőle, ugyanis a vasionok és a kávé találkozása egy olyan „kompozíciót” alkot a gyomorban, ami amellett, hogy rendkívül nehezen oldódik fel a szervezetben, úgy – mivel a csersav megköti a vasat – a vas pozitív tulajdonságainak kiválasztása és felszívódása nélkül távozik a szervezetből. Szerencsére csak a vaspótlást követő 2 órában kell hanyagolnunk, utána újból fogyaszthatjuk kávénkat. 

    Homeopátia: Az ilyen jellegű készítményeket negatívan befolyásolja, hatásukat drasztikusan képes csökkenteni.

    Amit a kávé felturbóz:

    A fájdalomcsillapítók hatását általában fokozza, így kisebb adag bevételével ugyanazt a hatást érhetjük el, mintha a normál adagot vennénk be csak kávé nélkül. De nemcsak esetükben, hanem asztmajellegű betegségeknél is kamatoztathatjuk élénkítő képességét, hiszen felerősíti a theophyllin-tartalmú készítmények hatását.

    Hogyan hatnak a gyógyszerek a kávéra?

    Nemcsak a koffein képes befolyásolni a gyógyszereket, ez a folyamat oda-vissza működik, így mindkét fél hat a másikra. De vajon melyik gyógyszer mire képest?

    Az antibiotikumok, fogamzásgátlók, antidepresszánsok útját állják a koffeinnek. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy hosszabb ideig tartózkodik a kávé szervezetünkben, a felszívódás ugyanis – kifejezetten fogamzásgátló szedése mellett - akár 4 órára is húzódhat. Még mielőtt elkezdenénk örülni, vegyük figyelembe, hogy az éberség mellett ez komoly szívdobogást és nyugtalanságot, rosszabb esetben álmatlanságot is okozhat. Nem semmi, igaz?

    Ne felejtsük el, hogy a fent említett hatások nem önmagában a kávénak, hanem főként a koffeinnek és a csersavnak tulajdoníthatók, így hasonló figyelmeztetés vonatkozik a kólára, fekete, zöld- és mate teákra!

    Megjegyzés: Bár az alkohol és a nikotin nem tartozik a gyógyszerek közé, de fontos őket megemlíteni, hiszen sokan űzik együtt vagy párosával őket. Míg előbbi fogyasztásával elnyújtjuk a koffein felszívódását, így tovább tart a koffeinhatás, úgy utóbbi felgyorsítja az anyagcserét, ezzel rövidítve le a hatóidőt.

    A gyógyszerek mellékhatásáról minden esetben kérd ki kezelőorvosod vagy gyógyszerészed véleményét! A fent említett tények nem helyettesítik a szakértői állásfoglalást.

    magyar