A kávézás alapszabályai

A kávézás alapszabályai

  • img

    A kávézás alapszabályai

    Mértékletes fogyasztás esetén a kávé semmilyen veszéllyel nem fenyegeti az egészséges emberi szervezetet. Van azonban néhány olyan alapszabály, melyet érdemes szem előtt tartani, ha maximálisan és hosszan szeretnénk kiélvezni a kávé adta örömöket.

    kávé – fahéj párossal érdemes csínján bánni, hisz mindkettő vízhajtó hatású, így komoly vizelési ingert okozhat.

    Minden kávézás után igyunk vizet, így nemcsak a kiszáradást kerülhetjük el, de fogaink is később színeződnek el! (A kávézókban elvileg minden csésze kávéhoz kellene kapnunk egy kis pohár vizet, ha nem így van, ne legyünk restek kérni a felszolgálótól!)

    Érdemes a kávé fogyasztása előtt is szénsavas vizet fogyasztani, mivel az megtisztítja a nyelvünket, és jobban érezzük a kávé ízét. 

    Éhgyomorra soha ne igyunk kávét!

    Napi 2-3 csészénél ne fogyasszunk több kávét!

    A kávé bizonyos gyógyszerekre negatív hatással van, ezért tartós gyógyszeres kezelés esetén mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, kérdezzük meg kezelőorvosunkat!

    kihűlt kávét ne melegítsük újra! Amikor a kávé kihűl, a kémiai reakciók folytatódnak, így pl. a savak átalakulnak, és az italunk egészségtelen lesz. Emiatt a hideg kávé fogyasztása sem ajánlott!

    A kávét, legyen az szemes vagy őrölt, tároljuk egy légmentesen záródó üvegben, hogy ne érintkezhessen nedvességgel, valamint viszonylag állandó szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen.

    Rendszeresen, de legalább havi egyszer (mindennapi használat során) tisztítsuk ki a készüléket (minden elérhető, kivehető részét)!

    Szerezzünk be egy jó minőségű kávégépet! A kotyogós kávéfőzőkből is vehetünk már modernebb technológiájú darabot, de a régi változatoknál magas hőmérséklet és a nyomás miatt rengeteg csersav oldódhat ki a kávéőrleményből, ami káros az egészségre.

    Amennyire lehet, kerüljük el a cukrot! A kávé tartalmaz flavonoid antioxidánsokat, melyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre, de a cukor rontja a kávé élettanilag pozitív hatásait.

    Legyünk résen már a vásárlásnál! A vákuumcsomagolású őrölt kávé soha nem lehet puha, hiszen akkor érintkezne a levegővel, ami miatt veszíthet az aromájából. A szemes kávé tasakját kissé nyomjuk össze, és csak akkor vegyük meg, ha jó illatot érzünk még bontatlan állapotban is!

    Figyeljünk a szavatossági időre! Minél több ideig felhasználható a kávé, annál frissebb!

     

    magyar