Kávézás az ünnepek alatt

Kávézás az ünnepek alatt

  • img

    Kávézás az ünnepek alatt

    Készültök már a nagy családi összejövetelekre, hatalmas lakomákra, a hosszú beszélgetésekre… egy csésze fekete mellett? Készülj fel a családi ebédet követő kávézásra! Eláruljuk, hogyan szervírozz a család fiatalabb és idősebb tagjai számára, hogyan kezeld, ha kismama is színesíti a vendégsereget, vagy ha észleled a terülj-terülj asztalkám okozta gyomorsokkot.

    Kávét a gyerekeknek?

    A gyermekek szeretik utánozni a felnőttek szokásait, így a desszertet követő kávézásra is szívesen jelentkeznek a legifjabbak is. Erre az esetre szolgálj fel nekik kávéscsészét, és töltsd meg tejszínhabbal, vagy főzz nekik gyerekkávét! A lurkókat boldoggá teszed, amiért felnőttként tekintesz rájuk, a szülők pedig megnyugodhatnak, hogy nem kerül koffein a fiatal szervezetbe!

    Kávét az idősnek?

    Az idősebb korosztály gyomra számára megterhelőek lehetnek a zsírban és cukorban tocsogó ételek, így fokozottan ügyeljünk arra, hogy gyomorpanaszok nélkül vészeljék át az ünnepi időszakot. Ha kávét kérnek az ünnepi lakoma leöblítésére, figyelj arra, hogy arabica kávéból készítsd el számukra a gőzölgő feketét: ez a kávéfajta kevésbé savas, így kímélőbb lehet az érzékeny gyomrúak számára.

    Kávét a kismamának?

    Van olyan a családban, aki hamarosan szülői örömök elé néz? Általában egy kismama legfeljebb 3 presszókávénak megfelelő koffeinmennyiséget (kb. 150 mg) vihet be a szervezetébe. Figyeljünk arra, hogy a fiatal anyuka kóla, tea vagy csokoládéfogyasztás után mértékletesebben fogyasszon a gőzölgő fekete nedűből, hiszen ezek is tartalmaznak koffeint, így könnyen meghaladhatja az ajánlott napi koffeinmennyiséget.

    Mire érdemes még figyelni?

    Bizonyos ételek, italok keresztallergiát okozhatnak. Leggyakoribb változata a parlagfű-dinnye allergia, vagyis, aki allergiás a parlagfűre és parlagfű időszakban fogyaszt dinnyét, a dinnye is allergiás reakciót okozhat. Ugyanez vonatkozik a kesudió, kakaó, kávé triumvirátusa is. Ha az ünnepek alatt kesudiót fogyasztasz, nemcsak a csonthéjas gyümölcs, de a kávé és kakaó is válthat ki allergiás reakciót.

    A fentebbi pontokat szem előtt tartva nyugodt, békés ünneplés vár rátok!

    Boldog karácsonyt, kellemes ünnepeket!

    magyar