Kávézási kisokos az ünnepekre

Kávézási kisokos az ünnepekre

  • img

    Kávézási kisokos az ünnepekre

    A mindennapi rutinunkat az ünnepek fenekestül felforgatják. Az ébredések, lefekvések eltolódnak, az evések és ivások megsokszorozódnak. Hogyan illesszük be megváltozott ritmusunkba a kávézást? Miképp segítheti vagy akadályozhatja az önfeledt ünneplést? Cikkünkben összegyűjtöttük.

    A reggeli első

    Te sem tartozol azok közé, akik az ünnepek alatt este 8-kor már az ágyat nyomják? Ráadásul fogadjunk, hogy a reggeli izgalom hamar kidob az ágyból, és a füledben csilingelő karácsonyi dallamok kíséretében egyből a fa, majd a konyha felé veszed az irányt egy kis energiáért! Fontos tudni, hogy bármennyire is telepakoltad a pocid lefekvés előtt, még karácsony reggelén is tiltott a kávé éhgyomorra ivása! Persze gondolni kell az előttünk álló terülj, terülj asztalkámra, ahol majd tisztességesen bizonyítani kell. Ennek fényében nem jó stratégia reggel az összes ünnepi sütemény minőségellenőrzése. Ehelyett azt javasoljuk, hogy készíts egy csésze cukormentes zabpelyhet, ami egy kis fahéjjal megfűszerezve és forró vízzel felöntve felkészíti gyomrodat a – valószínűleg rostban szegény – karácsonyi ebédre. Hogy ne kopogó szemekkel kelljen várnod, hogy delet üssön az óra, a reggeli után dobj be egy habos kávécsodát. Hidd el, a nap többi részében rá sem fogsz tudni nézni a tejszínhabra, így most kell kihasználni a lehetőséget. Kedvenc és különleges kávéreceptjeinket ide kattintva éred el.  

    A kajakómából kirángató

    Minden levest leellenőriztél, minden húsból tisztességesen mintát vettél, és még a desszertnek sem tudtál nemet mondani? Akkor két dolgot tehetsz: vagy a legközelebbi ágy felé veszed az irányt, vagy a terítő takarásában kigombolt nadrággal próbálod túlélni az előtted álló hosszú, ájulásközeli perceket. Mi előbbit nem javasoljuk, főleg refluxosoknak, inkább egy rövid sétát a szabadban – életmentő lehet. A pusztító ebéd után az emésztésedtől egy kis pohár száraz borral vagy savanyúsággal, például savanyú uborkával tudsz bocsánatot kérni, és segíteni az előtte álló nagy munkát. Sajnos ebből az állapotból a kávé nem fog kirángatni. Ráadásul, ha egy feketével öblíted le a zsíros ebédet, vércukorszinted a duplájára is emelkedhet, illetve sokkal lassabban csökken vissza a normális értékre. Ennek oka egyszerű: a zsír és a koffein kombinációja akadályozza a bél és a hasnyálmirigy interakcióját, így a hasnyálmirigy nem hallja meg a belekből érkező inzulinért kiáltó segélykérést. A kiadós ebéd után 2-3 órával javasoljuk a kávézást, abból is törekedve a minimalizmusra, többnyire ízesítetlen, fekete formájában.

    Az estének löketet adó

    Vendégeket vársz estére, vagy te látogatsz meg valakit? Előbbi esetében ajánljuk egy korábbi cikkünket, amiben arról írtunk, hogy példádul idős embereknél vagy terhes nőknél mi a kávézási szabály. Ha alkohol is kerül az asztalra, akkor tudd, hogy az alkohol meghosszabbítja a kávé hatását. Ha pedig egy-két pohárral többet gurítottál le, akkor nem jó megoldás a kávé, hiszen mindkettő vizet von el a szervezettől. Így kávé helyett inkább vízzel töltsd meg a poharat. Sokan kombinálják a kettőt, ami veszélyes is lehet, ha mértéktelenül fogyasztjuk. Egy-két kevés kávét tartalmazó koktél viszont sokak kedvence lehet, és szerencsére erre is van pár ütős ötletünk. Kávés koktélötleteinket itt olvashatod.

    Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg, hogy másokhoz is eljusson! Köszönjük.

    magyar