Latte Art: játssz a kávéval!

Latte Art: játssz a kávéval!

  • img

    Latte Art: játssz a kávéval!

    Miután elsajátítottad a tökéletes tejhab művészetét, nem kell megelégedned ennyivel! Itt az ideje, hogy baristákat megszégyenítő módon készítsd el a tejhab díszítését!

    A Latte Art a tejhab festővászonná alakítása: a krém felületén kézügyességünktől, rutinunktól és kreativitásunktól függően különböző mintákat alakíthatunk ki porok, szirupok segítségével, vagy csupán a tej különféle adagolásával. Adunk pár tippet, hogyan tudod a legegyszerűbb módszerekkel elkápráztatni barátaidat, vendégeidet!

    A legkevesebb hibafaktorral rendelkező módszer a sablonozás. Ekkor egy keményebb papírból vagy műanyagból kell kivágni a tetszőleges formát, majd ezen keresztül kakaót, fahéjat vagy az ízlésednek megfelelő port kell rászórni tejhabra. Érdemes vajas doboz tetejét használni sablonként: viszonylag könnyen formázható, tartós felület, így máskor is használhatod a sablont.

    Kávéművészet - sablonozás

     

     

     

     

     

     

     

    A szabadkezes díszítés során a baristák szirupot és Latte Art rajzeszközöket használnak a kívánt mintázat megalkotásához, otthon olvasztott csokoládéval és fogpiszkálóval is helyettesítheted ezeket. A tejhabra egyszerű alakzatot rajzolsz (több kört vagy csillagot), s ezt hegyes végű rajzeszköz segítségével szabadon formázod!

    Kávéművészet - szabadkezes díszítés

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    A leggyakoribb, baristák által is alkalmazott módszer az ún. tejöntéses díszítés, ez már némi gyakorlást és tapasztalatot igényel. A kapott mintát az határozza meg, hogy a gőzölt tejet milyen sebességgel és magasról öntöd a kávéba. A szív az egyik legtöbbször alkalmazott díszítőelem. Elkészítésekor egyenesen kell tartanod a csészét, és magasról kell elkezdened önteni a tejet a kávé közepébe, így a tej a kávé alá fog folyni, szinte elvegyül azzal. Amikor a csésze háromnegyedéig ér a kávé, vidd közelebb a csészéhez a kiöntőt. Utolsó mozdulatként a kapott köralakot „félbe vágod” – ezt a mozdulatot kezdőként érdemes fogpiszkálóval elvégezned. Sok sikert!

    Kávéművészet - tejöntéses díszítés

    magyar