Legyen saját kávétermésed! – Kávénövény-ültetés kezdőknek

Legyen saját kávétermésed! – Kávénövény-ültetés kezdőknek

  • img

    Legyen saját kávétermésed! – Kávénövény-ültetés kezdőknek

    A kávé hallatán egy bögre, gőzölgő fekete jut egyből az eszedbe? Mit szólnál, ha a bögrét kaspóra, a lefőzött kávét pedig virágföldre cserélnéd? Lehet, hogy még sosem jutott eszedbe, pedig akár saját termésedből is elkészítheted a reggeli lendületed. Hogyan? Mutatjuk!
    A kávénövénnyel kapcsolatban külön jó hír a lustaságoknak, hogy egyáltalán nem nagyigényű, ráadásul számtalan módon adja tudtunkra a növény, ha valami nem tetszik neki. Nyáron a félárnyékos, átlagos szobahőmérsékletű tereket, míg télen a 12-15 °C-t és napfényt kedveli. Ha nemcsak gyönyörködni szeretnénk a dús levelű kávénövényben, hanem pár év múlva saját termésből készítenénk a lattét, akkor egy dologra figyeljünk nagyon oda: virágzás alatt nem lehet 18 °C alatti hőmérsékleten a növény!

    Kifejlett életként a kávénövény elérheti a 2 métert is, de szerencsére nem azonnal! Évente átlagosan 20-30 cm-rel kerül közelebb a plafonhoz. Ehhez viszont napfényre és sok vízre van szüksége. Ha inkább a kisebb növényeket preferáljuk, léteznek törpefélék is a növényből, de a rendszeres hajtásvisszavágás is segít a növekedési lassításában.

    Hogyan vágjunk bele?

    Ha magból indítjuk a szaporítást, akkor egyből magérés után ültessük el! A magot hagyjuk közel egy centiméteres közelségben a felszínnel! Hamarosan megindul a növekedés, és hétről hétre egyre több hajtással örvendeztet meg. Télen elég kevesebb vizet adni neki, míg nyáron kifejezetten örül a vízpermetezésnek.

    Mikor virágzik?

    Ha elérte a körülbelül 1 méteres magasságot, május-június környékén jázminillatú, fehér virágokkal lepi be magát a növény. Ezután jelennek meg a kezdetben még zöld, majd vörös bogyók, amiből a kávé lesz. Erre viszont az ültetést követő első 4-5 évben még ne számítsunk!

    Hogyan és mit üzen nekünk a kávénövény?

    Ha lehullnak a levelei, akkor több napfényre van szüksége. A közvetlen fény viszont kerüljük!  

    Ha elbarnulnak a levelek, akkor túl sok neki a napfény! Ráadásul, ha el is szárad, akkor túl melege van.

    Ha fehéres foltok jelennek meg rajta, locsoljuk kevesebbet!

    Ha a levelek megfakulnak, több tápanyagra szomjazik!

    Figyeljünk rá, hogy a virágföld mindig legyen nyirkos!

    Ha kinőtte az otthonkáját, február-március környékére időzítsük az átültetést!

    + tipp: A hullámos szélű, ovális levélcsodák megjelenését még inkább felturbózhatjuk, ha átlátszó kaspóba tesszük, melynek oldalát és tetejét kávészemekkel szórjuk tele! Olvasnál még további érdekességeket a kávéról? Itt egyszer írtunk egy Tudod-e? cikket a kávéról, itt pedig bemutattuk az arabica és a robusta közötti különbséget. Ez még jól jöhet a növény fajtájának kiválasztásánál! 

    Tetszett a cikk vagy szeretnéd a barátaid tudtára adni, hogy közelgő szülinapod alkalmából vagy csak úgy egy kávémagra vágysz? Akkor kedveld vagy oszd meg! Köszönjük.

     

     

    magyar