Mennyi koffeint bír el az egészséges szervezet?

Mennyi koffeint bír el az egészséges szervezet?

  • img

    Mennyi koffeint bír el az egészséges szervezet?

    Ha keretekbe kellene foglalnod a napodat, akkor folyamatosan a kávéval ismételnéd önmagad? Hisz tökéletes az álmos reggelekre, a délelőtti kókadó figyelmünkre, az ebéd utáni kóma enyhítésére vagy az utolsó munkaórák felpörgetésére. Ha baráttal vagy barátnővel találkozunk, ha vendégeket várunk, vagy minket látnak vendégül.

    Ha két feladatunk között akad pár szabad percünk, vagy csak tudjuk, hogy ma kedvenc kávézónk mellett visz el az utunk. Ha jobban belegondolunk, igazából megszámlálhatatlanul sok indokot tudunk mondani, hogy miért és mikor kellene kávéznunk. De azt tudod, hogy mi történne, ha soha nem mondanál nemet? És azt, hogy mennyi az ajánlott napi bevitel? Hallottál már róla, hogy milyen egészségügyi károkat tud okozni a szervezetünkben, ha túlzásba esünk? És azt gondoltad volna, hogy nem a kávé az egyetlen koffeinforrás?

    Átlagok és statisztikák

    A magyar lakosság évente összesen körülbelül hárommilliárd csészét gurít le. Az óriási szám hallatán nem kell megijednünk, ez a mennyiség a világátlag utolsó harmadáig repít csak el minket. Míg a finnek, svédek és hollandok napi egy főre jutó átlagos kávémennyisége a 2-3 csészét is meghaladja, addig a magyar átlag 0,25 csészénél kullog. És hogy ez mit jelent az egészségünket nézve? A kávé jótékony hatásairól és egészségmegőrző szerepéről már egy korábbi cikkünkben részletesen meséltünk. Ha mégis huzamosabb ideig súroljuk vagy lépjük át a napi megengedett koffeinküszöböt, a következő egészségkárosító hatásokra kell felkészülnünk: gyomorpanaszok, álmatlanság, magas vérnyomás, heves szívverés, idegesség, nyugtalanság, szorongás, viselkedészavar. 600 mg felett pedig már koffein túladagolásról beszélünk, melynek jelei a hányinger, hasmenés és szédülés. Ha várandósan tesszük ugyanezt, azzal a baba alacsony testsúlyú születését, súlyos esetben pedig a vetélést kockáztatjuk.

    Mennyi az annyi?

    Ha a napi maximum 300 mg-os koffeinhatárt betartjuk, ami körülbelül 3 csésze presszókávénak felel meg, akkor bátran engedhetünk a koffeincsábításnak anélkül, hogy rettegnünk kellene az egészségkárosító mellékhatásoktól. Terhes nőknél ez az érték alacsonyabb, ugyanis a koffeinlebontás lelassul. Ha tehetik, inkább kerüljék a koffeint, de a napi 200 mg-ban maximalizált határon belül maradva még nem fenyegeti őket és a babát veszély, természetesen, ha azt előtte az orvosuk is jóváhagyta. A csészékben kifejezett mennyiség csak becsült érték, hiszen a kávéfőzet alapanyaga, elkészítési módja és még sok más tényező is befolyásolja az erősségét. Egy korábbi cikkünk kapcsán már említettük, hogy például a robusta jóval magasabb koffeintartalmat tudhat magáénak, mint az arabica. És természetesen azt se felejtsük el, hogy nem csak a kávé az egyetlen koffeinforrásunk! Több mint 60 növény büszkélkedik ezzel a képességgel. A következő ételek és italok bővelkednek jelentősen koffeinben:

    • Teák: fekete, oolong, zöld.
    • Kóla.
    • Energiaital.
    • Étcsokoládé.
    • Kakaó.

    Mit jelent ez számokban?

    Fontos tehát, hogy a napi koffeinbevitel meghatározásánál ne csak az elfogyasztott kávékat vegyünk számításba, hanem kalkuláljuk bele az egyéb koffeintartalmú ételeket és italokat is!  De vajon mennyi koffeint rejtenek? A képről bármikor tudunk puskázni!  

    magyar