Mit tud a világ egyik legdrágább kávéja, a Kopi Luwak?

Mit tud a világ egyik legdrágább kávéja, a Kopi Luwak?

  • img

    Mit tud a világ egyik legdrágább kávéja, a Kopi Luwak?

    A nagy kávétermesztő múlttal rendelkező országok minőségi termékei elől az utóbbi években ellopta a show-t egy, az indonéz szigeteken őshonos macskaféle. A cibetmacska ürülékéből készülő Kopi Luwakot tartják ugyanis a világ legexkluzívabb és az egyik legdrágább kávéjának.

    Nézzük meg, mit kell tudni a luxusitalról!

    1. A kopi indonézül kávét jelent, a luwak pedig annak a cibetmacskának a szumátrai elnevezése, akit mi hagyományosan pálmasodrónak hívunk.

    2. A vadmacska a kávéfák tetején éldegél, és csak és kizárólag a legkiválóbb minőségű termésből hajlandó csemegézni (jellemzően az arabica fajtából). Jó hír ez a gazdáknak, hiszen az állatok így kvázi minőségellenőrzést is végeznek, ami első lépésként nem is olyan rossz üzlet. :)

    3. Tehát a cibetmacska megeszi a kávécserjék pirosra érett bogyóit, de a kávébabot nem tudja megemészteni, ezért a bélrendszerén keresztül ürülékként távozik.

    4. Ezeknek a cicáknak a bélrendszerében olyan enzimek is találhatók, melyek csökkentik a kesernyés ízt, a kávé koffeintartalmát és a savasságát is.

    5. A cibetmacska ürülékéből aztán összegyűjtik és kinyerik a kávét, majd a pörkölés következik. A kávéfajta exkluzivitását és ezáltal magas árát az adja, hogy évente mindössze pár száz kilogrammot tudnak összegyűjteni belőle.

    6. Ízéről kevés objektív vélemény jelent meg eddig, legtöbben egy testes és nehéz kávéként írják le, karamelles és földes beütéssel fűszerezve.

     

    via GIPHY

    7. A Kopi Luwak igazi luxusital. Kilónkénti ára a kiskereskedelemben a csillagos egekben van: jelenleg 1 kg 700 amerikai dollár körül mozog, ami közel 200 000 forintnak felel meg.

    8. Az indonéz szigetcsoportban Szumátra, Jáva, Bali és Sulawesi szigetéről származik a legtöbb Kopi Luwak alapanyag.

    9. Mivel eredeti lelőhelyén kevés áll rendelkezésre, megjelentek a hamisítványok is. Legyünk résen, mert ha egy kávézóban 1-2 ezer forintért kínálják ezt a fajtát, annak valószínűleg nem sok köze lesz az eredetihez.

    A legdrágább kávé 2018-ban a Black Ivory Coffee, melyet elefántok segítségével állítanak elő. A legjobb minőségű arabica kávészemeket megetetik az állatokat, majd azok emésztőrendszerébe kerülve a gyomorsav lebontja a proteint, ezáltal elillan a kávé kesernyés íze, megmaradnak viszont a csokis, diós, fűszeres jegyek. Kilónkénti ára 2018 végén 1100 amerikai dollár volt!

     

    magyar