Növényi itallal innád kávédat? Segítünk választani

Növényi itallal innád kávédat? Segítünk választani

  • img

    Növényi itallal innád kávédat? Segítünk választani

    Az utóbbi időben egyre többen kísérleteznek a növényi italokkal, vagy speciális étrend (pl. vegán, paleo), esetleg allergia miatt kerülni kényszerülnek az állati eredetű fehérjéket. A növényi italok, mint a rizs-, zab-, mandula-, mogyoró- vagy szójatej eltérő édességűek és ízűek, ezért érdemes kipróbálni, hogy egyéni ízlésünkhöz melyik áll a legközelebb. Nézzük meg közelebbről a növényi italokat, és hogy melyiket érdemes a kávénkhoz önteni!

    Szójatej

    A szójatej talán a legismertebb növényi ital, azok is fogyaszthatják, akiknek csonthéjasokra való allergiájuk miatt nem jelentenek alternatívát a magtejek (pl. mogyoró-, mandula-, kesudió tej). Sok kávézóban is ezt használják a laktózmentes tej helyett, hiszen a tehéntej fehérjetartalmához legközelebb a szójatej áll, így legnagyobb eséllyel ebből a növényi italból tudnak a baristák és otthon Te is szép és finom tejhabot készíteni. Íze a többség szerint semleges, de természetesen eltér a jól megszokott tehéntejtől.  

    Zabtej

    Talán a zab körüli hype-nak is köszönhető, hogy a zabkása mellett a zabtej is igen népszerű termék lett, azonban a növényi alternatívák közül ennek van a legsemlegesebb íze. Érdemes először önmagában is megkóstolni, majd óvatosan adagolni a kávénkhoz, hogy eltaláljuk a számunkra legfinomabb tej-(cukor)-kávé arányt.

    Rizstej

    A növényi italokat fogyasztás előtt általában jól össze kell rázni a dobozban. A rizstejre ez különösen igaz, mert eléggé vizes alapú, ezért a kávéba ész nélkül beleöntve jól felvizezheti azt. Viszont ha megfelelően tálaljuk, a rizstejjel fantasztikus ízvilágot kölcsönözhetünk kedvenc feketénknek! Próbáld ki először cukor vagy bármilyen más édesítőszer nélkül is, mert a rizstej alapból kicsit édeskés.

    Mogyorótej

    A magtejek a gabonatejekkel szemben elég intenzív ízvilággal rendelkeznek, ezért nem olyan népszerűek, ha kávézásról van szó. Lágyabb karakterű kávéhoz tudjuk elképzelni, de készülj fel rá, hogy teljesen más íze lesz kedvenc italodnak ezzel a tejjel.

    Mandulatej

    A mogyorótejhez hasonlóan karakteres ízvilággal rendelkezik, sokan odavannak érte, sokan viszont még önmagában sem szeretik fogyasztani. Ismételni tudjuk csak magunkat: ízlések és pofonok – eleinte mintha keserűvé tenné a kávét, aztán ahogy hozzászoknak ízlelőbimbóink a kombinációhoz, egész kellemes lehet a végeredmény. Arra viszont készüljünk, hogy sokszor kicsapódik a mandulatej a kávéból, ezáltal küllemre nem lesz a legegységesebb az italunk.
     
    A felsorolt jellemzők személyes tapasztalatainkon alapulnak, ezért szívesen látjuk a Te véleményedet is. Próbáltad már valamelyik növényi italt? Ízlett? Inkább messzire elkerülöd őket? Oszd meg velünk tapasztalatodat!

    magyar