Őszi kávé tippek baristánk ajánlásával

Őszi kávé tippek baristánk ajánlásával

  • img

    Őszi kávé tippek baristánk ajánlásával

    Ahogyan közeledünk a téli hideg felé, egyre több variáció áll rendelkezésünkre, hogy a forró, élénkítő kávénkat változatos formában élvezzük a nap bármely szakában. A következőkben alkohollal megbolondított és gyümölcsös kávékat mutatok, remélem mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő opciót!

    Kezdjük egy nagyon egyszerű, de akár egy reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának is beillő finomsággal. A hagyományos banánturmixból indulunk ki: tegyünk egy egész banánt a turmixgépbe, és öntsünk hozzá nagyjából 3 dl tejet. Egy csipet fahéjat is tehetünk hozzá, ez még finomabbá teszi a kreációnkat. A fő eleme az italunknak a markáns ízű eszpresszónk, ezt is tegyük a többi hozzávalóhoz, majd turmixoljuk össze őket. Ízlés szerint akár rizs- vagy kókusztejjel is készíthetjük, ez plusz ízt adhat az italunknak.

    A következő kávét diplomata kávénak is nevezik. Állítólag a diplomaták kedvelt koffeinforrása volt, mert ártatlanul álcázhatták italukat kávénak, miközben egy kis plusz adalék is lapult benne. Elkészítése nagyon egyszerű: egy előmelegített pohárba nagyjából 5 cl tojáslikőrt töltünk, erre öntjük az eszpresszónkat. A tetejére tejszínhab kerül, díszítéshez használhatunk fahéjat vagy kakaóport is.

    Bevallom, kedvenc tortám a Feketeerdő torta, amit Édesanyám utánozhatatlanul készít el minden születésnapomra. Örömömre szolgál, hogy a süteménynek a kávés, folyékony verziója is elkészíthető. Szimpla vagy akár dupla eszpresszónkat öntsük cappuccinós csészébe, majd keverjünk bele 2-3 cl cseresznyeszirupot (bátrabbak cseresznyelikőrt is használhatnak), valamint egy kevés karamell öntetet. Az elegyünkre töltsünk 2 dl meleg, habosított tejet, majd a tetejére nyomjunk bátran tejszínhabot, díszítsük cseresznyével és étcsokoládé forgáccsal.

    A végére egy igazán pikáns, szokatlan kollaborációt hoztam. A tea és a kávé gyümölcsöző kapcsolatát már a nyár végi cikkemben is ecseteltem, ezért elhoztam ennek a barátságnak a téli verzióját. Ízlés szerint bármely gyümölcsteát használhatjuk az elkészítéshez, a lényeg, hogy filteres kiszerelésű legyen. Eszpresszóból készítsünk hosszúkávét, majd a filtert áztassuk bele kb. 5 percig. Miután elkészült az italunk, tegyünk bele egy kanál mézet, majd adjunk hozzá egy kis habosított tejet.

    Remélem elkészíted valamelyik kávékülönlegességet, nem fogod megbánni! :) Ha bármilyen kávéval kapcsolatos kérdésed van, írj üzenetet itt a Facebook-oldalunkon!

    Biró Bence, a Bravos baristája

    magyar