Rázódj vissza, és éld át munka közben a Fika-pillanatot!

Rázódj vissza, és éld át munka közben a Fika-pillanatot! – Tessék?

  • img

    Rázódj vissza, és éld át munka közben a Fika-pillanatot! – Tessék?

    A svéd fika szó (ejtsd: fijká) kávézást jelent, de igeként használva kávészünetet, ami a világ harmadik legnagyobb kávéfogyasztó országának nemzeti megszállottsága. Bármely ország kultúrájától eltekintve a svéd kávészünet szó szerint az, amikor az emberek kimennek a munkahelyükről legalább fél órára. A szó jelentésétől eltérően nem is feltétlenül kell kávé a történetbe, a lényeg mára már a szüneten van, ahol a munkát megszakítva élvezheted a kikapcsolódás pillanatát miközben eszel, iszol és társaságban vagy.

    A munkaidőben rendszerint két fika is történik: egy délelőtt 10 óra környékén, egy pedig délután 3 óra fele. Ez nem tízórai, uzsonna vagy brunch, ez egy olyan szünet, ami az északi ország produktív munkavégzését támogatja, méghozzá annyira hatékonyan, hogy már nemzeti szeánszról beszélhetünk, ami a kultúrájuk részévé nemesedett, akárcsak a briteknél az 5 órai tea. A kávé mellé itt is elengedhetetlen a sütemény. Óriási népszerűségnek örvend a svédek fahéjas csigája, a kanelbullar.  

    via GIPHY

    Az UNESCO jelentése a világ legboldogabb országairól ékes bizonyítéka a svédek elégedettségének, hiszen 10. helyen állnak a listán. Kávézási kultúrájuk kimagasló, akárcsak az elfogyasztott mennyiség, hiszen egy átlagos svéd naponta 3,2 csésze jó erős feketét diktál magába… mondhatni megisszák a magukét. A svéd munkavállalók a legkevésbé feszültek világszerte, talán azért is, mert a legtöbb munkahelyen inspiráció céljából a napi 2 fika tényleg kötelező. A kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik több szünetet tartanak, nem tesznek kevesebbet a munkájuk érdekében – épp ellenkezőleg! A munkahely profitálhat a friss elméből, és a munkatársakkal való kötetlen időtöltésből.

    Követve a svéd filozófiát, fogj egy kávét, invitáld meg a munkatársaidat, és törjétek meg a napi rutint egy kellemes szünettel!

     

    forrás

    magyar