Reformkor, forradalom, kávé

Reformkor, forradalom, kávé

  • img

    Reformkor, forradalom, kávé

    Már általános iskolában megtanultuk a forradalom bölcsőjének, egyben az ország leghíresebb kávézójának a nevét, de arról sosem esett szó, hogy a politizálás mellett mit is csináltak a Pilvaxban fiatal és híres íróink, költőink.

    Kell a kávé a magyarnak

    Kétségtelen, hogy a törököknek köszönhető, hogy a kávé a mindennapjaink részévé válhatott. A kávékultúráért felelős szerepet a 18. században a görög és balkáni kereskedők vették át, a 19. században viszont változott a behozatal iránya: ekkorra már bécsi közvetítéssel Trieszt és Hamburg kikötőiből érkezett hozzánk az akkor még csak az arisztokrácia számára elérhető ital. A reformkorban bécsi és párizsi mintára sorra nyitottak a kávéházak, így az alsóbb rétegeknek is volt lehetősége megszeretni a feketét. A diákok körében hamar népszerű lett: a bor tompít, a kávé viszont serkentő. 
     
    Kávéházak a reformkorban

    Nagyon gyorsan váltak a szabadidő eltöltésének kedvelt helyszíneivé a kávéházak: ingyen újság, kellemes környezet, jó társaság. A fűtött kávéházak pedig vonzották a kispénzű értelmiségieket is: írók, művészek szívesen töltöttek el órákat egy-egy csésze kávé mellett. A 19. század végére körülbelül 550 kávéház üzemelt csak Budapesten. A különböző érdeklődési körű, foglalkozású, politikai nézetű, és nemzetiségű emberek más-más kávéházban találtak maguknak helyet, de mind közül a leghíresebbé a Pilvax vált.

    Petőfiék és a Pilvax
     
    A Café Renaissance 1838-ban nyílt meg, és a város egyik legelegánsabb helyének számított. 1842-ben az eredeti tulaj, Privorszky kávéslegénye, Pillwax Károly vette át a ház vezetését. Sorra nyíltak a kávézók, óriási volt a verseny, így Pillwax továbbfejlesztette, csinosítgatta kávéházát. Renováltatta az épületet, belülre jeles magyarok arcképeit festette, tartott biliárd- és tekeasztalokat, járatott hazai és külföldi lapokat, és kiváló italokat szolgált fel. A kínálatában sokféle kávé szerepelt, de a fűszeres mokka volt a legnépszerűbb, ami igazából jóféle kávélikőr volt, amit többnyire ánizzsal, vaníliával és más egyéb fűszerekkel ízesítettek. 

    A kávéházakban nemcsak kávét, hanem sok mást is kínált a kávészolga. A forralt bor és sör alapvető volt az itallapon, de a kor egyik klasszikusa mégiscsak a puncs és az ördögitalként emlegetett krampampuli volt. Hogy  ne szálljon az ifjú urak fejébe a sok remek ital, a kávéházakban kínáltak süteményeket, házi kuglófot, kalácsot is. Feljegyezték például, hogy a Pilvax ifjúsága nagyon szerette a deák-kenyeret, ami egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökkenyér volt. Ami pedig Petőfit illeti: szerette a csigát fehérborral, és szívesen ivott meg pár feketét a Pilvaxban, amit végül 1844-ben választott törzshelyéül. 

    Petőfi és Jókai mellett ide járt még beszélgetni Vasvári Pál, Vajda János és Vahot Imre is. Néhányan annyira sok időt töltöttek itt, hogy egyenesen ide címeztették a leveleiket. A kávéház egyes berendezési tárgyai híressé váltak az események sodrásában. Például az egyik biliárdasztal tetejére ugrott fel a pozsonyi ifjúság küldöttje, és onnan kiáltotta szét, hogy Bécsben kitört a forradalom. De híressé vált a márványasztal is, amely a lázas márciusi napokban a "közvélemény asztalává" vált. 

    1848. március 15-én is itt indult a reggel. Elmondások szerint Petőfi és társai egy kiadós reggelire készültek, mielőtt felajzották az egybegyűlteket a 12 ponttal és a Nemzeti Dallal. 

    A kávéház a forradalmi események hatására A szabadság csarnokaként népszerűsítette magát. A szabadságharc bukása után azonban a Pilvax nevet meg kellett változtatni, és a név említéséért is komoly büntetés járt. Fillinger 1851-ig maradt az akkor már Café Herrengasse néven működő kávéházban. Új helyett nyitott, ahová törzsközönsége követte, így vált a néhai Pilvax a korabeli fricskák szerint a város legunalmasabb kávéházává, osztrák rendőrspiclik és hazai besúgók törzshelyévé. 

    Sajnos az egykori darázsfészek ma már nem létezik. 1911-ben az eredeti épületet is lebontották. A városrendezési terv miatt megújult a negyed, és a közelben megnyitott új Pilvax már nem azonos a híres kávéházzal.
     
     

    magyar