Az új sláger: a kávékrém!

Az új sláger: a kávékrém!

  • img

    Az új sláger: a kávékrém!

    Egy csésze feketén túl annyi mindent készíthetünk kávéból: süteményeket, desszerteket, alkoholos italokat. Felhasználhatjuk a szépségápolásban vagy a kikapcsolódásban is. Az idei év nagy slágere viszont a kávékrém, ami lényegében egy kávéhab, és rengeteg ínycsiklandozó édesség alapját adja. Cikkünkben bemutatjuk az alap kávékrém elkészítését, majd pedig olyan recepteket árulunk el, melyekkel bármilyen kávéimádót pillanatok alatt le tudsz venni a lábáról.

    Így készítsd el a kávékrémet:

    Az alap kávékrémhez 25 dkg vajra, 0,5 dl vízre, 1 kávéskanál Bravos instant kávéra, 25 dkg porcukorra és 2 teáskanál lisztre lesz szükséged. A felforralt vízbe bele kell keverni az instant kávét, majd liszttel besűríteni. Ezután a vajat a porcukorral robotgép segítségével habosra varázsolni, majd pedig a kihűlt kávés keveréket hozzáönteni. És már kész is a kávékrém! Ezt bármilyen süteményre rákenhetjük, vagy mártogatósnak is használhatjuk.

    A süteményhez szükséges mennyiség tekintetében kell az arányokon változtatnunk.

     

              Vaníliapudingos kávékrém

    Ez a recept már önmagában egy kávékrém, mégis máshogy készítjük el, mint az alapreceptet. Itt ugyanis a krémességet és tartást a vaj és liszt helyett a puding fogja adni.

    Hozzávalók: 2 dl Bravos feketekávé, ugyanennyi kávétejszín, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor és 1 csomag vaníliás cukor.

    Elkészítés:

         1.  A kávétejszín kivételével mindent öntsünk össze!
         2.  ​Főzzük krémesre lassú tűzön!
         3.  Verjük habosra a kávétejszínt!
         4.  Keverjük össze óvatosan a krémmel!
         5.  Tegyük hűtőbe!
         6.  Miután megdermedt, kész is van!

    Tipp: mézes keksztörmelékből csinálhatunk neki talpat, friss gyümölcsökkel vagy fahéjjal díszíthetjük a tetejét. Ha van otthon gyümölcsszirupunk, azt is csorgathatunk a tetejére.

        

            A gluténérzékenyeknek: gluténmentes diós, kávékrémes süti

    Ha gluténmentes ételt készítünk, már a kávéhabnál figyeljünk a gluténmentes liszt használatára!

    Hozzávalók: 16 dkg porcukor, ugyanennyi darált dió, 5 dkg gluténmentes zsemlemorzsa, 8 db tojás

    Elkészítés:

         1.  Amíg a 8 tojásnak a sárgáját a porcukorral habosra keverjük, melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
         2.  Adjuk hozzá a diót és a zsemlemorzsát!
         3.  Verjük kemény habbá a tojások fehérjét!
         4.  Adjuk hozzá kis adagokban a habot a masszához, ügyelve rá, hogy a hab ne törjön meg!
         5.  Süssük meg 180 fokon 10-15 perc alatt tepsiben a masszát!
         6.  Amint megsült, vágjuk a tésztát 3 részre, majd a rétegek között és a süti külső részét kenjük meg kávékrémmel, melynek elkészítését a cikk bevezetésében mutattuk be!

     

              A diétázóknak: kávékrémes kocka

    A fenti, alap kávékrémreceptnek egy másik változatát fogjuk itt használni. 80 g vanília pudingot, édesítőszert, 6 dl tejet és 130 g margarint fogunk most az instantkávéval krémmé gyúrni. A margarin kivételével mindent összeöntünk és pudingot főzünk belőle, majd miután valamelyest kihűlt, hozzákeverjük a margarint.

    További hozzávalók: 60 g szénhidrátcsökkentett liszt, ugyanennyi tönkölyliszt, 7 db tojás,20 g kakaópor, és annyi édesítő, ami megfelel 140 g cukornak.

    Elkészítés:

         1.  Keverjük össze a tojások sárgáját az édesítővel!
         2.  A fehérjéket verjük habosra!
         3.  Óvatosan keverjük a habot a sárgájához, majd lassan adjuk hozzá a kétféle lisztet!
         4.  Bontsuk ketté a kapott keveréket, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport!
         5.  Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy használjuk szilikon tepsit), öntsük alulra a fehér, majd rá a kakaós masszát!
         6.  180 fokon, 20 perc alatt süssük meg, majd vágjuk ketté!
         7.  Kenjük meg a lapokat a krémmel, majd tegyük a hűtőbe!

     

              Vendégváró, gyors, kávés pohárkrém

    Hozzávalók: 2 dl erős Bravos feketekávé, 15 dkg cantuccini (olasz) keksz, 0,5 dl amarettó (mandulalikőr), 10 dkg étcsokoládé, 3,5 dl habtejszín, 3 evőkanál porcukor, 25 g makadámdió.

    Elkészítés:

         1.  Daraboljuk fel a kekszet!
         2.  Öntsük rá a kávé felét és az amarettót!
         3.  75 ml habtejszínt forrósítsunk fel, majd öntsük az étcsokira! Ha felolvasd, keverjük csomómentesre!
         4.  A többi habtejszínt és a porcukrot verjük habbá!
         5.  Az olvadt csoki kétharmad részét és a kávé másikfelét öntsük a habhoz, és forgassuk át ügyelve arra, hogy a hab ne törjön meg!
         6.  Vegyünk a kezünkbe átlátszó poharat, és a kekszből tegyünk az aljára! Ezután pakoljuk rá  az előző pontokban összerakott csokis kávéhabot, a tetejét pedig díszítsük könnyű, apró finomságokkal, például kókusz- vagy mandulareszelékkel.ű

    Források: 1, 2, 3, 4

     

    magyar