A kávé útja a cserjétől a csészéig

A kávé útja

Gondos termesztés, lelkiismeretes, szakértő kezek és figyelmes szüretelés szükséges ahhoz, hogy a kávécserjén megérő bogyókból a csészébe kiváló minőségű kávét tudjunk tölteni. Az emberi tényező a kávé szüretelésénél semmiképpen nem hagyható figyelmen kívül, hiszen csak a beavatott szem képes eldönteni, a kávécseresznyék elérték-e a megfelelő érettségi szintet.

 

Érési fázis

Azok a növények érnek hamarabb, melyek a tengerszinthez közelebb helyezkednek el, így ha egy hegyoldalban van az ültetvény, a lejjebb levő termések kezdenek előbb érni. A virágzás után az arabica 6-8 hónappal, a robuszta pedig 9-11 hónappal kezd érni, de mindkettő esetén elmondható, hogy az érés folyamatos, nem csak egyszeri.

 

Kávé virágzás

 

 
Szüretelés

A szüretelésnél alapvető fontosságú, hogy csak a piros, már érett magokat szedjék le a farmerek. A kézi szüretelésnél használhatnak szelektív módszert, azaz csak a már teljesen megérett bogyókat szedik le, és visszatérnek 1-2 hét múlva a cserjékhez, vagy szüretelhetnek az ún. lehúzós technikával is, ami azt jelenti, hogy egy nagy villaszerű eszközzel az ágakról egyszerűen lehúzzák a magokat, azok egy ponyvára esnek, melynek segítségével takarítják be a termést. A lehúzós technikát olyan termőterületeken érdemes alkalmazni, ahol a szemek viszonylag egyszerre érnek meg, így például Brazíliában. Létezik gépi szüretelés is, de nyilvánvalóan ezzel a technikával nehézkes az érett és éretlen termés különválasztása, és nem is mindegyik ültetvény alkalmas arra, hogy nagy gépekkel közelítsék meg.

Kávé szüret előtt

 
Tisztítás

Ezután száraz vagy nedves eljárással tisztítják és érlelik a leszedett bogyókat. Azokon a helyeken, ahol magas a napsütéses órák száma, a magok négy hétig kiterítve száradnak a napon, és egy hántológép segítségével választják el a hústól a babot. Az inkább csapadékos helyeken – hasonlóan az időjáráshoz – nedves technológiát alkalmaznak: először történik a kávébab és a gyümölcshús szétválasztása, ezután áztatják egy erre kifejlesztett, speciális folyadékban a babot. Utóbbi technikánál 4 hét helyett akár 10-14 napi szárítás is elegendő. Még mielőtt útnak indítanák a kávébabokat a világ minden részére, tovább tisztítják és válogatják őket.

Kávé tisztításkor

 
Pörkölés

A kávé feldolgozásának utolsó állomása a pörkölés, a megszokott íz és aroma ezzel a folyamattal teljesedik ki. Nagyon fontos betartani a hőmérsékleti előírásokat, illetve azt, hogy mennyi ideig szabad pörkölni a kávébabot. Nagy általánosságban háromféle pörkölés különíthető el: a könnyű pörkölés lágyabb, a közepes teltebb, a magas fokú pörkölés pedig erős, karakteres kávét eredményez. Többek között a pörkölés során szabadul fel a kávé egyik legfontosabb összetevője, a koffein is.

Kávé pörköléskor

 
Ha érdekel milyen pörkölési technikák vannak, olvasd el ezt a cikkünket is!