Érdekes tények a kávéról

Tudtad?

Mindannyian tudjuk, milyen a kávé illata, tudjuk, hogy reggel egy pillanat alatt felébreszt, ebéd után pedig még hagy pár legális percet az ejtőzésre, mielőtt visszatérnénk a munkához. Azt is tudjuk, hogy késő este már nem érdemes inni, mert zavarja az alvásunkat, de azzal vajon hányan vagyunk tisztában, hogy segíti-e a zsír lebontását, tényleg csökkenti-e a fejfájást, vagy hogy hány évig terem egy robusta vagy arabica fa? Tényleg, a kávé zöldség vagy gyümölcs?

 

Tudományosan bizonyított, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kávét, tovább fogunk élni!

A kávéban található antioxidánsoknak köszönhetően boldogabbak leszünk.

A kávé felveszi a kesztyűt különböző betegségek ellen, így ha gyakran, de mértékkel fogyasztjuk, segít, hogy megőrizzük egészségünket!

Ha a kávét azonnal leöblítjük vízzel, elnyújthatjuk a fogelszíneződést!

A citromos kávé csillapítja a fejfájást.

 

A koffein gyorsítja az anyagcserét és növeli a zsírsavak oxidációját, ezzel segítve a fogyást és a zsír lebontását.

A koffein növeli a fizikai teljesítőképességet.

A koffein blokkolja az agy egy gátló neurotranszmitterét, az adenozint, így energikusabbá válunk.

 

Mennyit dolgoznak a farmerek?

  • Etiópok: napi 15-20 kg kávét tudnak leszüretelni (erdei művelésű ültetvényen).
  • Mexikóiak, közép-amerikaiak, kolumbiaiak: napi 30-50, de akár 100 kg kávét is össze tudnak gyűjteni (meredek hegyoldalbeli ültetvényen).
  • Kenyaiak: akár napi 200 kg (magas hozamú fajtával beültetett, napos ültetvényen)!

 

A muzulmánok azért fogyasztottak kávét a kezdetek kezdetén, hogy tovább tudjanak imádkozni, így közelebb kerülhessenek istenükhöz.

A világ első kávézójának kapui 1471-ben nyíltak meg Isztambulban.

Az északi népek a kávé legnagyobb rajongói.

Egy csésze a világ legdrágább, a cibetmacska ürülékével készült indonéz kávéjából körülbelül 15-20 ezer forintba kerül.

Olaszországban nyílt meg Európa első kávézója 1645-ben.

 

Egy átlagos robusta vagy arabica fa 30 évig terem.

A kávé valójában gyümölcs.

A kávénak közel 50 árnyalata létezik.

Ha hűtőben tároljuk a kávét, az veszít aromájából.

Terhesség alatt nem ajánlott a napi egy csészénél több kávé fogyasztása, ugyanis növeli a vetélés kockázatát.

Kávézós pillanat a Bravosszal