Az édes kávé rejtelmei
-
Az édes kávé rejtelmei
A kávé kesernyés ízében sokan lelik örömüket a nehéz percekben, jó néhányan azonban az extrán édes italra esküsznek. Egy biztos, a legtöbben valamilyen módon édeskésebbé varázsolják kedvenc feketéjüket. Cukor helyett ma már számos egyéb édesítőszerrel is lehet próbálkozni, de vajon melyiknek mi az előnye és hátránya? Hoztunk nektek néhányat!
Kristálycukor
A cukorrépából vagy cukornádból kivont cukorfajta szacharózból álló egyszerű szénhidrát. A finomított cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd hamar kiürül a vérből, így éhséget hagy maga után.
Előnyök:
- Viszonylag olcsó,
- könnyen beszerezhető.
Hátrányok:- Hirtelen megemeli a vércukorszintet,
- kivonja a szervezetből a B1 vitamint,
- savasít,
- megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejteket kimeríti,
- kialakulhat tőle cukorbetegség,
- elhízást eredményezhet,
- növeli a vér húgysavtartalmát.
Nyírfacukor
A nyírfa kérgéből, rostjaiból kivont nyírfacukor kiválóan helyettesíti a kristálycukrot, ráadásul kevesebb mennyiséggel édesebb hatás érhető el.
Előnyök:
- Egészséges édesítőszer,
- lebontásához nem szükséges inzulin, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják,
- nincs mellékíze.
Hátrányok:- Hasmenést, emésztési zavarokat okozhat az arra érzékenyeknél,
- drága.
Stevia
A növényből kivont édesítőt számos jótékony hatása miatt is használják. 0 glikémiás indexe miatt nincs hatással a vércukorszintre sem, így nemcsak a diétázók számára lehet jó választás, hanem cukorbetegek is fogyaszthatják.
Előnyök:
- Erős gyulladáscsökkentő hatású,
- vérnyomáscsökkentő,
- tartalmaz A- és C-vitamint, magnéziumot, vasat és foszfort is,
- baktérium- és gombaölő,
- cukorbetegek is fogyaszthatják.
Hátrányok:- Bizonyos mennyiség után nem édesít,
- enyhe mellékíze van.
Méz
Bár kalóriadús, a méz nagyon egészséges, fogyasztása mérsékelt mennyiségben kifejezetten jót tesz a szervezetnek.
Előnyök:
- Sokáig eláll,
- javítja az emésztést,
- segíti a szervezet ellenálló képességét,
- ásványi anyagot, káliumot, magnéziumot, cinket, foszfort, illetve B- és C-vitamint tartalmaz.
Hátrányok:- Kalóriadús, ezért hizlaló.
Fruktóz
A fruktóz, más néven gyümölcscukor lassabban szívódik fel, mint a kristálycukor. Fogyasztásakor nincs szükség inzulinra, azonban számos negatív mellékhatása van.
Előnyök:
- Ízfokozó,
- olcsó,
- erős édesítőhatású,
- kevésbé hizlal.
Hátrányok:- Számos egészségügyi problémát okozhat.
Mesterséges édesítők
Az aszpartám és acelszulfám-k alapú édesítőszerek kalóriát nem tartalmaznak, azonban nem a legegészségesebb kategóriába tartoznak.
Előnyök:
- Nem tartalmaz kalóriát.
Hátrányok:- Mesterséges adalékanyagokból tevődik össze.
Eritrit
A xilithez hasonló édesítő egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, azonban többet kell belőle használni, ha a cukorhoz hasonló édes hatás elérése a cél.
Előnyök:
- Glikémiás indexe 0,
- gátolja a fogszuvasodást,
- jótékony hatással van az érfalakra,
- csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Hátrányok:- A cukor édességének 60-80%-val ér fel, így többet kell belőle használni,
- a forró folyadékot lehűti,
- nem lehet karamellizálni.
magyar