Ezeket az ételeket, italokat ne add a kutyádnak

Ezeket az ételeket, italokat ne add a kutyádnak

 • img

  Ezeket az ételeket, italokat ne add a kutyádnak

  Egy kutyus rengeteg örömöt tud okozni, azonban a gazdijainak tisztában kell lennie azzal, hogy a rendszeres sétáltatás, ápolás mellett a négylábú egészséges etetésére is oda kell figyelnie. Felelős állattartóként figyelj, hogy az alábbi ételeket és italokat ne kóstolhassa meg kutyád.

  1. Csoki, kakaó
  Túlzott fogyasztásuk az emberi szervezetet is megterheli, hát még a kutyákét! A csokoládéban és a kakaóban lévő teobromin nevű anyagot az állatok nagyon nehézkesen tudják megemészteni és kiválasztani, ezért tilos ezekkel etetni kedvencünket.

  2. Kávé, tea
  Igazából bármi, amiben koffein van, végzetes lehet kedvencünk számára, tehát az energiaital és a kóla is idetartozik. Nagyon cuki tud lenni, ahogy négylábú barátunk kinyalogatja a maradék kávét a csészénkből, de az ő érdekében inkább ne engedjük ezt, hiszen a koffein már kis mértékben is számos negatív hatást gyakorolhat bundás társunkra. A kávé minden egyes cseppjét tartsuk csak meg magunknak!

  3. Alkohol
  Nem tudjuk, kinek jut eszébe kutyájának alkoholt adni, de sajnos sok példát látni erre is. Ne tegyük! Semmi olyat ne adjunk a kutyusnak, amiben előfordulhat alkohol, például ha kedvencünk kunyerálja a konyakmeggyet vagy dianás cukorkát, ne essen meg rajta a szívünk!

  4. Hagymafélék
  Vöröshagyma, fokhagyma, sőt, a virághagyma is mérgezéses tüneteket, valamint vérszegénységet okozhat a kutyák számára.

  5. Burgonya
  Ezt nem is ragoznánk túl, mivel nem tudja megemészteni a kutya a krumplit, ne is adjunk neki belőle.

  6. Joghurt, sajtok
  Elképzelhetjük, hogy a tejtermékek, gyümölcs- vagy natúr joghurtok, kemény és lágy sajtok kis kedvencünknek semmiképpen sem tartozik a természetes étrendjébe, ezért ne kínáljuk meg őt saját falatainkból.

  7. Szőlő és mazsola
  Erre nem is gondoltál, ugye? Pedig a mazsola akár halálos is lehet kutyusunk számára, ezért tilos adnunk neki!

  8. Hüvelyesek, csonthéjasok
  A babot, lencsét, borsót a kutyák nem tudják megemészteni, ezért ne adjunk neki a maradék főzelékből, vagy kóstolót akkor, mikor éppen borsót fejtünk. A csonthéjasok sem ajánlottak állati fogyasztásra, még egy darált diót, mogyorót vagy mandulát tartalmazó sütemény formájában sem!

  Legyünk felelős állattartók, hiszen kis kedvencünk egészségesen lesz a család legjobb barátja!

  Forrás: HarmoNet, Mindmegette

  magyar