Gluténmentes kávés muffin
-
Gluténmentes kávés muffin
Ha egyszerű, de nagyszerű édességre vágyunk, vagy éppen most toppant be egy sereg vendég, nagyon jó megoldás a muffinkészítés. Ám manapság már sokan gluténérzékenyek, ezért most nekik mutatunk egy olyan muffinváltozatot, amit jó szívvel készíthetnek el ők is!
Hozzávalók:
- 1,5-1,5 dl mandulaliszt, kókuszlisz, zabpehelyliszt
- 1,5 dl cirok- és rizsliszt keveréke
- 2 ek. tápióka keményítő
- 1 ek. kakaó
- 1 csomag sütőpor (foszfátmentes) vagy 1 tk. szódabikarbóna
- késhegynyi só, fahéj és vaníliapor
- 5-6 ek. édesítő (pl. stevia, kókuszvirágcukor, méz)
- 3 ek. olvasztott vaj (vagy kókuszvaj)
- 2 adag erős kávé (+ rizstej, összesen 4,5 dl)
- 1 ek. útifűmaghéj
- 1 tk. darált chia mag
- 1 dl rizstej
Elkészítés:
- Főzzük le a kávét, keverjük el a rizstejjel!
- Öntsük fel az útifűmaghéj és chia mag keverékét az 1 dl rizstejjel! Pihentessük egy kicsit, és várjuk meg, míg bezselésedik. (Ez fogja helyettesíteni a tojást.)
- Keverjük össze az összes többi hozzávalót!
- A bezselésedett chia magos masszát adjuk hozzá a többi, összekevert hozzávalóhoz, hogy egy kellemes, lágy tésztát kapjunk.
- A tésztát adagoljuk muffinformákba, majd süssük először 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a süteményeink belül is megsültek-e.
Összesen 16 db muffint fogunk kapni. Jó étvágyat!
Forrás: antalvali.com
magyar