Ha farsang, akkor fánk. Ha fánk, akkor kávés eclair!

Ha farsang, akkor fánk. Ha fánk, akkor kávés eclair!

  • img

    Ha farsang, akkor fánk. Ha fánk, akkor kávés eclair!

    Te is biztosan ismered a hollywoodi filmek azon jeleneteit, amelyekben a rendőrök kávéjuk mellé amerikai fánkot majszolnak. A franciák mindezt egy sütemény megalkotásával ötvözték, így született meg a kávés eclair fánk. A farsang alkalmával sem hiányozhat kávéd mellől ez a különleges ínyencség! Habkönnyű tésztába rejtett lágy, kávés krémmel egy perc alatt elkápráztathatod bármely vendégedet!

    A francia eclair szó jelentése villámlás. Nevéhez híven a fánk valóban kényelmesen, már-már villámgyorsan elkészíthető. A tészta hosszúkás alakjának nagyjából 20-25 perces sütésre van szüksége, mialatt a habos kávés tölteléket elkészítheted. Miután tésztád és a krémed alaposan kihűlt, már kezdheted is a töltést és díszítést! Láss hozzá egy garantáltan ínycsiklandó recepttel!

    Hozzávalók a tésztához:

    • 200 ml tej,
    • 50 ml víz,
    • 5 evőkanál vaj,
    • csipet só,
    • 1 teáskanál cukor,
    • 125 g liszt,
    • 4 tojás.


    Hozzávalók a krémhez:

    • 500 g mascarpone,
    • 50 ml erős kávé (ízlés szerint még egy kevés instant kávé, amennyiben nem érzed kellően intenzívnek az ízt),
    • 0,5 mokkáskanál vaníliaesszencia,
    • 4 evőkanál porcukor.


    Hozzávalók a díszítéshez:

    • 10 dkg csokoládé,
    • 50 ml tej,
    • 1 dkg vaj.


    A tejet, vizet, vajat, sót, cukrot forrald fel, majd hintsd hozzá a lisztet! Nagyjából 2-3 percig kevergesd a tésztát, amíg az falától el nem válik. Fogd meg kézi habverődet, majd egyenként üsd bele a tojásokat folyamatos kevergetés mellett! Mielőtt a soron következő tojást beleütnéd, mindig győződj meg a tészta kellően homogén állapotáról! Amint készen állsz a tésztával, 5 percre tedd félre hűlni!

    Nyers tésztádat töltsd habzsákba! Sütőpapírral bélelt tepsidbe nyomj egymástól pár centi távolságra lévő, 10 centiméteres csíkokat. Ha időd engedi, sütés előtt kb. fél óráig pihentetheted fánkjaidat, azonban e nélkül is esztétikusak és ízletesek lesznek! 190 fokos sütőben 15 percig, majd 160 fokon további 10-15 percig süsd. A habos töltelékhez egyszerűen keverd össze a hozzávalókat egy robotgép segítségével, majd töltsd őket nyomózsákba. Három helyen, a fánkok alsó részébe adagolj kávés töltelékedből.

    Miután gazdagon megtöltötted fánkod üreges részeit, jöhet a kreativitás!  A díszítéshez tördeld lábosba a csokit, majd fél deci vízzel együtt állítsd gőz fölé! Amint felolvad, add hozzá a vajat, és keverd el jó alaposan! Az elkészült olvasztott csokiba bele is márthatod, vagy akár gyengéden csíkozva díszítheted édességeidet. Tetejére kávészemet is szórhatsz a még vonzóbb tálalásért. Meglocsolhatod kávésziruppal, vagy akár fogyaszthatod melegen, egy gombóc hűsítő vaníliafagylalttal. Kreativitásodnak csak ízlésed szabhat határt!

    Kész is vagy?

    Válaszd ki kedvenc kávédat, harapj bele frissen sütött eclair fánkodba, és láss hozzá kedvenc könyved olvasásához! Édesítsd meg mindennapjaidat februárban is!

    Az éclair fánk forrása

    Kép

    magyar