Így kávézik Szijjártó Linda, alias Lindicake

Így kávézik Szijjártó Linda, alias Lindicake

  • img

    Így kávézik Szijjártó Linda, alias Lindicake

    Szijjártó Linda tavaly indította útjára Lindicake nevű blogját, melyen a kávé, a gasztronómia, az utazás és az irodalom találkozik egymással. Egy kreatív projekt kapcsán azonban a Lindicake kilép az online világból, és fotókon keresztül hozza közelebb hozzánk az  emberek kávézás közbeni gondolatait. Hol máshol történhet mindez, mint egy kávézóban? Egészen pontosan: Pécsett.

     

    Számodra mennyire fontos a reggeli kávé? Van kedvenc helyed, ahol elfogyasztod?

    Szinte elképzelhetetlen számomra, hogy kávé nélkül indítsam a reggeleket. Nem is magán a kávén, inkább a hozzá kapcsolódó szertartáson van a hangsúly: szeretem ébredés után egyből megtölteni a kotyogóst, várni, ahogy lefő a kávé, érezni az illatát és aztán elcsenni még öt percet az előttem álló napból, amíg a kávémat kortyolgatva merenghetek egy kicsit. A téli reggeleken általában visszabújok a bögrémmel a takaró alá, mostanában viszont már a kertben zajlik a reggeli kávészeánszom.

     

    Mennyi kávét iszol egy nap? Hogyan szoktad elkészíteni?

    Engem ritkán látni úgy, hogy ne lenne kávéscsésze a kezemben. Korábban gyakran megesett, hogy 6-8 kávét is megittam egy pörgősebb napon, de most már próbálok odafigyelni rá, hogy 3-4 csészénél ne legyen több a napi adagom.

    Az, hogy milyen kávét iszom, nálam minden esetben hangulat-és tevékenységfüggő. Ébredéshez vagy például kiránduláshoz tejeskávét, munkához inkább eszpresszót, olvasáshoz, illetve társas eseményekhez, nagy beszélgetésekhez lattét iszom a legszívesebben.

     

    Úgy tudjuk, van egy éppen futó projekted, ami a kávézáshoz kapcsolódik. Mesélnél erről egy kicsit?

    A projekt a Kreatív Kávészünet nevet viseli. Fontos tudni az előzmények kapcsán, hogy enyém a Lindicake névre hallgató blog, ahol az elmúlt időszakban főként olyan fotókat osztottam meg, amelyek a kávézással összefüggő - saját- élményeimet tükrözték. 

    Tavaly tavasszal azonban megszületett bennem az igény, hogy a fotóimon ne csak a saját érzéseim és gondolataim tükröződjenek: kíváncsi voltam, mások min gondolkodnak kávézás közben, és szerettem volna, ha ezt vissza is tudom tükrözni a fotóimmal. Így született meg a Kreatív Kávészünet ötlete. 

    Egy pécsi kezdeményezésről van szó, amelynek keretén belül hét kávézó bevonásával (egy erre a célra tervezett szórólapon) gyűjtöttem az ott kávézó emberek gondolatait. Csaknem százan osztották meg a projekt keretén belül velem a terveiket, érzéseiket és az őket foglalkoztató fontos gondolatokat.

     

    Mit kezdesz az összegyűjtött gondolatokkal? Megosztod őket valamilyen formában majd a nagyközönséggel is?

    Az összegyűjtött személyes történetekből inspirációt merítve kompozíciókat terveztem, majd olyan fotókat készítettem, amelyek összességében megmutathatják, min gondolkodnak a Pécsett kávézó emberek. A fotók segítségével arra törekszem, hogy ki tudjam fejezni azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyek szüntelenül ott motoszkálnak bennünk, a hétköznapi rohanásban mégis gyakran szó nélkül elsietünk mellettük.

    A Kreatív Kávészünet képanyagából május 22-én nyílik kiállítás Pécsett, amire mérhetetlenül büszke vagyok.

      

    Van olyan kávé, aminek az elkészítését szívesen megtanulnád?

    Nagy szerelem most az aeropress, így elsősorban ennek és a filteres kávéfőzésnek a technikáját szeretném majd elsajátítani. 

    magyar