Így készül a vietnámi tojásos kávé

Így készül a vietnámi tojásos kávé

 • img

  Így készül a vietnámi tojásos kávé

  Krémesen lágy, könnyű tojáshab, alatta forró feketekávé. Aki már kóstolta valaha, nem nagyon tud belekötni abba a kijelentésbe, hogy a vietnámi kávé egyszerűen tökéletes. Krémes, tömör és édes, de ez még azokat sem zavarja, akik feketén isszák a kávéjukat, mert ez a verzió felér egy desszerttel.

  Kávé és Vietnám

  A kávét még a gyarmatosításkor honosították meg a franciák Vietnámban. A termesztését tekintve itt is épp úgy működik, mint bárhol máshol, de tény, hogy az ország éghajlata kifejezetten ideális a kávécserjék egészséges fejlődéséhez. Északon arabica kávét termesztenek, ahol a klíma hűvösebb és picit szárazabb, a robusta fajtát pedig ott, ahol egész évben magasabb a páratartalom. Hiába a több száz éves kávétermesztői múlt, a kávé ivás és készítés, a “ca phe” nem túli régi szokás, de annál sajátosabb.
  Kávékultúrájuk első és lényeges különbsége, hogy a kávét nem presszógépben főzik, hanem követlenül csöpög le egy, a pohárra helyezett szűrőn keresztül. A szűrő az úgynevezett Phin, amivel otthonunkban is igazán autentikusan készíthetjük el a vietnámi csodát. Hogyan? Először is a csészére rá kell helyezni az egyszerű fémből készült szűrőt, ebbe kell szórni az őrölt kávét, le kell nyomni a rátekert vagy egyszerűen ráhelyezett tetőt, és ide kell közvetlenül önteni a forró vizet. A csészébe pedig szépen lassan kicsepeg a kávé. Ez akár lehet 5 perc is, viszont sokkal tartalmasabb italt kapunk. Ezeket az eszközöket nem könnyű beszerezni itthon, de szerencsére a hagyományosan otthon lefőzött kávénkkal is tökéletes lesz a recept! 

   

  Hogyan isszák Vietnámban a kávét?

  A kávét sűrített tejjel, fűszerekkel és tojássárgájával kell felturbózni. A fűszerek és az egyéb hozzávalók régiónként változnak Vietnámban is, kivéve a sűrített tejet, ami nemcsak a kávéjuk, de a fagylaltjuk alapja is.
  Alap kávéjuk a számunkra sem ismeretlen kávé sűrített tejjel. (A ’80-as évek sűrített tej imádatáról egy régi blogcikkünkben már olvashattatok.) Ez a „ca phe sua”, ahol a csésze aljára kerül a sűrített tej, és arra a forró kávé.
  A hanoi tojásos kávé kicsit már extrább, nevezhetjük akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Sűrített tejjel habosra kevert tojássárgája ízlés szerint szerecsendióval, vaníliával, kardamommal vagy fahéjjal ízesítve. A tojás használatának egészen praktikus oka is van: megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, kellemes, testes finomságot kapunk.
   
   
  Mutatjuk a kedvenc receptünket, amihez jó eséllyel minden lesz otthon, az ízélmény pedig garantált. 4 adaghoz szükséges hozzávalók:
   
  • 2 dl Bravos feketekávé
  • 4 db tojássárgája
  • 6 ek sűrített tej
  • 0.5 kávéskanál vanília kivonat (elhagyható)
  • 1 csipet szerecsendió
   
  Elkészítés
  A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját elkeverjük a vaníliával, majd elkezdjük habbá verni. Ha már kezd fehéredni, szépen apránként hozzácsurgatjuk a sűrített tejet, és addig verjük, amíg közepesen kemény lesz, és kissé kifehéredik.
  Tehetjük jeges kávéra, vagy a még forró espressora is. A pohár aljára öntsük a kávét, majd szépen kanalazzuk rá a habot.
  A tetejére reszeljünk egy csipetnyi friss szerecsendiót!
   

  magyar