Ilyen, amikor a gyerekek először kóstolják a kávét

Ilyen, amikor a gyerekek először kóstolják a kávét

  • img

    Ilyen, amikor a gyerekek először kóstolják a kávét

    Biztosan láttál már olyan videókat, ahol gyermekek más országok ételeit, különleges gyümölcsöket, méregdrága vagy gourmet falatkákat kóstolnak. Számtalan variáns létezik, a gyerekek reakciói és aranyköpései mindig szórakoztatóak, így eléggé adta magát, hogy legyen egy ilyen videó az egyik legnépszerűbb italunkról, a kávéról is. A Huffington Post stábja készített egy anyagot arról, milyen, amikor gyerekek életükben először kóstolják a jellegzetes, kesernyés italt.

    A gyerek-ízlés kifürkészhetetlen. Általában elsőre minden rossz, amit még nem kóstoltak: a létező összes főzelék, és a húsok túlnyomó része. A kávé talán mondjuk pont olyan, hogyha máshol nem is, nagymamáknál „meg lehet színezni” vele a tejet, vagy bele lehet mártani egy-egy kockacukrot, ezzel az élménnyel viszont már egészen pici korban meg szoktak ismerkedni a gyermekek. Vizsgálatok bizonyították például, hogy a totyogós 2 évesek 15%-a megiszogat napközben egy félcsészényi tejeskávét ilyen-olyan módon. Igen, elég döbbenetes. Erre viszont kulturális magyarázatunk van: a kávézás annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy gond nélkül nevelnek koffeinkedvelő szülők rendszeres kávéfogyasztó gyermekeket.

    Nem lőnénk le a poént, de a képek azért kellőképpen illusztrálják a reakciók zömét az első kortyra. Szóval mégis lelőjük: csupán egyetlen kiskölyök mondta, hogy ízlik neki, a többiek pedig elég élénken fejezték ki nemtetszésüket, általában arra hivatkozva, hogy keserű. Az első találkozás rossz élményének ellenére is, arra a kérdésre, hogy felnőtt korukban fognak-e még kávét inni, többen azt válaszolták, hogy talán, ha nagyon megváltozik az ízlésük.  Szerintünk erre azért jó esélyek vannak.  

    Nem is húzzuk tovább a szót, íme a videó, jó szórakozást!

     

    magyar