Kávéfolt? Tüntesd el egyszerűen és kíméletesen!

Kávéfolt? Tüntesd el egyszerűen és kíméletesen!

  • img

    Kávéfolt? Tüntesd el egyszerűen és kíméletesen!

    Bárkivel előfordulhat, hogy a reggeli kapkodásban vagy akár egy véletlen mozdulat miatt kiönti a kávéját. A folt maradéktalan eltávolítása ilyen esetben gyors reakciót és hatásos tisztítószert igényel. Gondoltad volna, mennyi csodaszer akad a konyhádban folttisztítás céljára? Ráadásul nem kell költened méregdrága folteltávolító és kevésbé természetes termékekre sem. Íme a házi praktikáink!

    Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy a kávéfoltos ruhát soha ne tedd forró vízbe, mert azzal csak masszívabbá teszed a szennyeződést!

    Ecet
    Az ecet általános csodaszer, a kávé- vagy teafoltok ellen viszont talán a leghatásosabb is. Áztasd langyos ecetes vízbe a ruhádat, vagy önts a mosógép dobjába egy pohárnyit. Nyugi, nem lesznek ecetszagúak a ruháid! Ráadásul nemcsak a folttisztításban segít, de a mosógépedet is vízkőteleníti, sőt, a ruháid színeit is élénkíti. Ha szőnyegedre is ömlött a kávéból, alkalmazd ott is az ecetes módszert!

    Tej
    Elsőre furcsa lehet, de működik! Áztasd hideg tejbe a ruhád kávéfoltos részét, majd a szokásos módon mosógépben mosd ki!

    Sör
    Öntsd rá a foltra a sört, és óvatosan dörzsöld is bele az anyagba. Hagyd kicsit magára, mert a sörnek kell egy kis idő, míg kifejti hatását. Ha megszáradt, mérd fel a helyzetet: ha még nagyon látszik a reggeli kávéd helye a ruhán, ismételd meg a sörös folyamatot, ha viszont már egész jónak ítéled, mehet is a mosógépbe!

    Szénsavas ásványvíz szódabikarbónával
    Van otthon szénsavas ásványvized? Keverj kb. 1 dl vízhez annyi szódabikarbónát, hogy teljesen egynemű masszát kapj, és ezt kanalazd rá a kávéfoltra. Hagyd rajta fél óráig, dörzsöld át kicsit, hogy fellazítsd a keveréket, és mosd ki a ruhád kézzel vagy gépben. 

    Nem mellékesen megsúgjuk, hogy a boros baleseteket is hatékonyan kezelheted szódabikarbónával! Hiszen van az a pont, amikor mi is borra cseréljük a kávét! ;) Ha a poharad tartalma ruhádon landol, először papírtörlővel próbáld a lehető legjobban felitatni a folyadékot, majd szórj a foltra szódabikarbónát, hagyd így 2 órán keresztül, majd mosd ki!

    Neked is van egy tuti tipped a makacs kávéfoltok ellen? Oszd meg velünk!

    magyar