Kávés finomságok karácsonyra

Kávés finomságok karácsonyra

  • img

    Kávés finomságok karácsonyra

    Már csak néhány nap, és kezdődhet a véget nem érő étkezések, fincsi italok, a család és a szeretet ünnepe, amikor minden kicsit szebbnek és jobbnak tűnik. Jó hírünk van, hiszen ezt az amúgy is fantasztikus időszakot még jobban feldobhatod! Hoztunk két isteni - tőlünk már megszokott módon - kávés receptet, az egyik egy fincsi kávés-kakaós ital, a másik pedig egy mézeskalács torta, amivel az idei karácsony is felejthetetlen lesz!

     

    Isteni kávés-kakaós karácsonyi ital az édesszájúaknak:

    Ezekre lesz szükséged hozzá:

    • 4 csésze előre lefőzött Bravos kávé
    • 3 ek cukrozatlan kakaópor
    • ½ tk vanília aroma
    • ½ tk fahéj
    • 2 dl tej
    • fagyi opcionális mennyiségben
    • tálaláshoz kakaópor vagy fahéj

     

    Így készítsd el:

    Készíts elő egy nagy edényt, amiben majd fel fogod szolgálni az italt. Ebben készítsd el a kávés alapot: kevered össze a forró Bravos kávét, kakaóport, vanília aromát és fahéjat, míg teljesen el nem elegyednek egymással. Az így kapott keverékhez öntsd hozzá a tejet és a fagyit, majd keverd össze óvatosan, amíg a fagyi meg nem olvad teljesen. Öntsd ki poharakba, és tálald úgy, hogy a tetejére hintesz némi kakaóport vagy fahéját. 

     

    Kávés-csokis mézeskalács torta 

    Ezekre lesz szükséged hozzá:

    1 csésze= 2 dl

    • 2 csésze liszt
    • 2 tk szódabikarbóna
    • 1 tk só
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 tk őrölt szegfűszeg
    • 1 csésze cukor
    • 1 csésze melasz
    • 1 csésze olaj
    • 3 nagy tojás
    • 1 csésze előre lefőzött, kihűlt Bravos kávé
    • ¼ csésze feldarabolt étcsokoládé

     

    Így készítsd el:

    Melegítsd elő a sütőt 180 fokra addig, amíg elkészíted a tésztát. Keverd össze egy közepesen nagy tálban a lisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szegfűszeget, cukrot, majd külön egy nagy tálban tedd meg ugyanezt a cukor, melasz, olaj és tojás alapanyagokkal, végezetül pedig öntsd mindezt egybe. Főzd le a kávét, hagyd kicsit kihűlni, majd add hozzá a darabkákra széttördelt csokit, és keverd ezt is a korábban megkapott egyveleghez. Mindezt töltsd ki egy zsírral/vajjal kikent tortaformába, majd süsd kb. 55-60 percig, amíg azt nem látod, hogy már nem tapad a tészta a forma oldalához. Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, amíg kihűl, és tálalhatod is. Kellemes ünnepeket!  

     

    Forrás: 1, 2 

    magyar