Kávés finomságok karácsonyra
-
Kávés finomságok karácsonyra
Már csak néhány nap, és kezdődhet a véget nem érő étkezések, fincsi italok, a család és a szeretet ünnepe, amikor minden kicsit szebbnek és jobbnak tűnik. Jó hírünk van, hiszen ezt az amúgy is fantasztikus időszakot még jobban feldobhatod! Hoztunk két isteni - tőlünk már megszokott módon - kávés receptet, az egyik egy fincsi kávés-kakaós ital, a másik pedig egy mézeskalács torta, amivel az idei karácsony is felejthetetlen lesz!
Isteni kávés-kakaós karácsonyi ital az édesszájúaknak:
Ezekre lesz szükséged hozzá:
- 4 csésze előre lefőzött Bravos kávé
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- ½ tk vanília aroma
- ½ tk fahéj
- 2 dl tej
- fagyi opcionális mennyiségben
- tálaláshoz kakaópor vagy fahéj
Így készítsd el:
Készíts elő egy nagy edényt, amiben majd fel fogod szolgálni az italt. Ebben készítsd el a kávés alapot: kevered össze a forró Bravos kávét, kakaóport, vanília aromát és fahéjat, míg teljesen el nem elegyednek egymással. Az így kapott keverékhez öntsd hozzá a tejet és a fagyit, majd keverd össze óvatosan, amíg a fagyi meg nem olvad teljesen. Öntsd ki poharakba, és tálald úgy, hogy a tetejére hintesz némi kakaóport vagy fahéját.
Kávés-csokis mézeskalács torta
Ezekre lesz szükséged hozzá:
1 csésze= 2 dl
- 2 csésze liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 csésze cukor
- 1 csésze melasz
- 1 csésze olaj
- 3 nagy tojás
- 1 csésze előre lefőzött, kihűlt Bravos kávé
- ¼ csésze feldarabolt étcsokoládé
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra addig, amíg elkészíted a tésztát. Keverd össze egy közepesen nagy tálban a lisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szegfűszeget, cukrot, majd külön egy nagy tálban tedd meg ugyanezt a cukor, melasz, olaj és tojás alapanyagokkal, végezetül pedig öntsd mindezt egybe. Főzd le a kávét, hagyd kicsit kihűlni, majd add hozzá a darabkákra széttördelt csokit, és keverd ezt is a korábban megkapott egyveleghez. Mindezt töltsd ki egy zsírral/vajjal kikent tortaformába, majd süsd kb. 55-60 percig, amíg azt nem látod, hogy már nem tapad a tészta a forma oldalához. Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, amíg kihűl, és tálalhatod is. Kellemes ünnepeket!
magyar