Kávét fejfájásra? Igen vagy ne?

Kávét fejfájásra? Igen vagy ne?

  • img

    Kávét fejfájásra? Igen vagy ne?

    Élénkít, fokozza a teljesítményt, támogatja a fogyókúrát, csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kockázatát. Mi az? Természetesen reggeleink megmentője, a kávé. Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy fájdalomcsillapító hatása is van, melyet már az orvostudomány is felfedezett évtizedekkel ezelőtt. Ha közelebbről megvizsgáljuk néhány kifejezetten fejfájást enyhítő gyógyszer összetételét, akkor meg van az esély rá, hogy a koffein is szerepel közöttük.

    Hogyan lehetséges ez?

    A fejfájás pontos oka sokszor ismeretlen. Lehetetlen felsorolni, hogy mennyi minden válthatja ki. Az emberek többségénél általában a stresszben, kialvatlanságban, kevés napi folyadékbevitelben (min. 8 pohár víz), testmozgás hiányában, túlzott cukros ételek fogyasztásában vagy az elsavasodott szervezetben érdemes az okot keresni, de a fogamzásgátlók szedése is okozhat rendszeresen visszatérő migrént. Ha régóta fennáll az állapot, vagy bizonyos időközönként jelentkezik a fájdalom, akkor célszerű kivizsgáltatni szervezetünket, ugyanis az is megtörténhet, hogy a testünk valamelyik részén gyulladás alakult ki, melynek fájdalma nem a gyulladás helyén, hanem a fejben jelentkezik. Mielőtt viszont egyből egy marék gyógyszer után nyúlnánk, hogy enyhítsük a kínzó lüktetést, érdemes természetes megoldásokkal is próbálkozni, mint például a kávé. A fejfájás gyakran amiatt jelentkezik, hogy az erekben nem megfelelő az oxigénellátottság. A koffein kitágítja az agyi ereket, ezzel javul a vérkeringés és az oxigénállapot, míg a fájdalomérzet csökken.

    Citrom és kávé, két jó barát

    Önmagában a koffein is képes enyhíteni fejfájásunkat, de sokan kínkeserves perceikben a citromos kávéra esküsznek. A kávéhoz hasonlóan javítja a véráramlást, C-vitamin tartalmának hála pedig erősíti és védi érrendszerünket. Ha irtózunk már csak a citromos kávé gondolatától is, akkor megnyugodhatunk: természetesen külön-külön elfogyasztva is hasonlóan hatnak. Ha mégis kipróbálnánk, akkor a következő fejfájásmentő receptet javasoljuk:

    Miután lefőztünk egy adag kávét (instant kávé is tökéletes), csöpögtessünk bele egy egész citromot vagy 3-4 evőkanál citromlevet! A cukrot viszont ebben az esetben kerüljük, hisz ő is felelőse lehet a fájdalomnak.

    Ugye milyen egyszerű? Ne feledjük viszont, hogy a koffein vízhajtó hatású, ráadásul az alacsony folyadékbevitel is kiválthat fejfájást, ezért mindenképp igyunk meg 1-2 pohár vizet a citromos kávé kísérőjeként. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor mély levegővételekkel, valamint a nyak és halánték masszírozásával szintén fokozhatjuk a véráramlást. 

    magyar