A koffein szervezetre gyakorolt hatása

A koffein szervezetre gyakorolt hatása

  • img

    A koffein szervezetre gyakorolt hatása

    Sokan el sem tudjuk képzelni a munkanapokat a koffein üdítő hatása nélkül. De vajon tisztában vagy azzal, hogy milyen mennyiségben segít a koffein? Hány csésze kávé elfogyasztása után haragszik meg rád a szervezeted? Milyen hatással van a szívedre, agyi vérellátottságodra és emésztőrendszered működésére? Most eloszlatjuk a koffeint körülölelő misztikus ködöt!

    A koffein – más néven az 1, 3, 7-trimetil-xantin – fogyasztást követően a véráramba jut, a vérereket összehúzza, többek között az ún. adenozint is befolyásolja. Az adenozin jelzi a fáradtságot, álmosságot, az ébrenlét és az alvás szabályozásában tölt be fontos szerepet. A koffein ezt az anyagot blokkolja, így érezhetjük ébernek magunkat egy gőzölgő fekete elfogyasztása után. Ezentúl kortizolt és adrenalint szabadít fel, melytől megemelkedik a vérnyomás, gyorsul a szívverés és az anyagcsere, valamint emiatt érezzük a kávé vízhajtó hatását.

    A gyógyszeripar szintén jó barátként tekint a koffeinre, leginkább a kínzó fejfájás csillapítására használják. Egy tabletta akár egy presszókávényi koffeinmennyiséget is rejthet! De nem csak tabletta formájában szolgálja az egészségünket: a rendszeres kávéfogyasztók könnyebben őrzik meg szellemi frissességüket a koffein jótékony hatása által.

    Bár sokan hangoztatjuk, hogy koffeinfüggőségben szenvedünk, szakértők szerint nem vált ki addikciót a koffein. Miután leállunk rendszeres fogyasztásával, rövid időre jelentkezhet fejfájás, fáradtság, de pár hét „elvonó kúra” után már nem is hiányolja a szervezet. A mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, azonban azoknak érdemes egyeztetni a házi orvosukkal, akik érzékenyen reagálnak a koffeinre!

    A koffeinfogyasztás hátulütői

    Érdemes odafigyelni, hogy az ajánlott koffeinmennyiségtől ne fogyasszunk többet! Koffeinmérgezés esetén hányingert, hasmenést, szédülést, idegességet, ingerlékenységet és gyakori vizeletürítést tapasztalunk. Ha nem vagy hozzászokva a koffeinhez, ezek a tünetek kisebb mennyiségnél is jelentkezhetnek. Amennyiben rendszeres kávéfogyasztó hírében állsz, gondoskodj a megfelelő kalciumbevitelről is: a koffein hatására mérsékelten beindul a kalciumürítés, mely csökkenti a csontok sűrűségét.

    Mennyi az annyi?

    Nem árt odafigyelni, hogy összességében mennyi koffeint juttatunk be a szervezetbe egy nap alatt, ugyanis a koffein nem csak kedvenc fekete italunkban található meg: fogyaszthatjuk például tea vagy energiaital formájában is. Felnőtt ember számára maximum 300 mg koffein bevitele ajánlott kortól és súlytól függően. Egy állapotos nő kevesebb, naponta maximum 200 mg koffeinnel számolhat, de ezt az értéket érdemes az orvossal is egyeztetni. De mit is jelent ez a mennyiség a kávéra vetítve? Hány milligramm koffeint tartalmaz egy csésze fekete ital? Egy latteban vagy egy eszpresszóban 40-80 mg koffein található. A cappuccino 70-80 mg, a (nem vízzel hígított) hosszú kávé 115-120 mg koffeint tartalmaz. Instant kávét elfogyasztva 65 és 100 mg közötti koffeinmennyiség kerül a szervezetünkbe.

    magyar