Külföldi kávéetikett

Külföldi kávéetikett

  • img

    Külföldi kávéetikett

    Szereted más országok kultúráját tanulmányozni, felfedezni a külföldi szokásokat? Bizony nemcsak építészetben, mentalitásban és megannyi alap dologban különbözünk másoktól, még a kávézás is egész más szinten történik, ha tovább mész Magyarország határán. Lássuk, milyen a kávéetikett a híres kávéimádó országok háza táján.

     

    Olaszország

    • Egy kis pohár víz a legtöbb helyen alap kísérője a csésze kávénak, hiszen segítségével semlegesíthetők az ízek, így lassan jöhet is a következő adag fekete. :) (Szerencsére ez már nálunk is kezd elterjedni.)
    • Íratlan szabály az olaszoknál, hogy étkezés után kávéznak, sem előtte, sem közben nem kerül az elixírből az asztalra.
    • Előfordul, hogy némi alkohollal spékelik meg kedvenc italukat.
    • Ne kérj elvitelre eszpresszót, mert fura tekintetekkel fogod szembe találni magad, egyszerűen nem illik ezt náluk. Apropó, legjobban úgy tudsz beilleszkedni, ha úgy iszod meg azt a feketét, mintha éppen egy felest hajtanál fel a pultnál állva.  
    • Ha cappuccinóra esik a választásod délután, nyugodtan ízlelj meg egyet, az olaszok azonban ezt az italt csak reggel fogyasztják, sosem később.

     

    Törökország

    • A kávét étkezés után fogyasztják, erősségét pedig egy kis török édességgel ellensúlyozzák.
    • Ha dupla kávét kérsz, készülj fel rá, hogy három napig nem alszol. A törökök okkal isszák szimplán a finomságot.
    • A törökök teával oltják szomjukat a kávé után.
    • Ha édesen szereted a kávét, még az elkészítés közben jelezd, hiszen náluk nem illik utána cukrozni.

     

    Franciaország

    • Kávé és croissant, így néz ki egy reggel Franciaországban. 
    • Az ízesített kávé és a tejszínhab tilos náluk, de persze ez nincsen kőbe vésve, ha te csak úgy szereted inni, el fogják készíteni úgy is.
    • Filteres kávéban ne nagyon reménykedj, náluk az olyasfajta kávé egyenesen sértés.
    • Érezd magad franciának: desszertezz be, majd a végén öblítsd le egy finom és kellemes kávéval.

    via GIPHY

     

    Etiópia

    • Itt a kávé nemzeti ital, ezért gyakran órákon át fogyasztják azt, mintha egy szertartáson lennének.
    • Először cukor kerül a csészébe, azután töltik csak rá a forró feketét.
    • Etiópiában imádnak eltelítődni a kávé illatával, így sokáig hagyják gőzölögni.
    • Naponta háromszor fogyasztják, mikor pedig sor kerül rá, akkor lassan kortyolgatják, hogy minél tovább eltartson a finomság.

     

    Forrás

    magyar