Nem is gondolnád, hogy ezeket valaki a kávéjába önti

Nem is gondolnád, hogy ezeket valaki a kávéjába önti

  • img

    Nem is gondolnád, hogy ezeket valaki a kávéjába önti

    Feketén, hideg tejjel, meleg tejjel, cukorral, anélkül, édesítővel vagy mézzel… Többnyire ezen válaszok különböző kombinációit halljuk válaszul a „mivel kéred a kávét” kérdésünkre. Na de nem mindenki választja ám a kitaposott utat! Vannak, akik az évszázadok tapasztalatainak élesen hátat fordítva a kísérletezés világában érzik komfortosan magukat. Lássuk, szerintük mitől is finom a kávé.

    A sótól

    Összeállításunk közül talán még ez a legelfogadhatóbb, hiszen a gasztronómiában nem újszerű gondolat az ízlelésünkre másképp ható alapanyagok vegyítésével kísérletezni. A só egyébként is szétválasztja és felerősíti az ízeket. Ezt még talán érdemes is lehet kipróbálni, főleg ha sziruppal, kakaóval vagy fahéjjal is ízesítünk. 

    A zabpehelytől

    Igen, jól olvastad. De miért tesz valaki zabpelyhet a kávéjába? Azért, mert a hő hatására megpuhul, megduzzad, magába szívja a kávét, és már el is készült a reggelije. Lényegében nem is zabpelyhes kávé, hanem kávés zabpehely. Kávé és reggeli egy kör alatt elintézve. Ilyen egy igazi win-win megoldás. 

    A tojástól

    Nyers tojás meghintve egy kis kávéval és felforralva. Elég bizarrul hangzik, ugye?  Pedig elég sokan esküsznek rá. Ráadásul fogadjunk, hogy nem tudtad, hogy ez a háború előtt elterjedt, úri kávézási szokás itthon igazi turistacsalogatónak számít. Ha valakinek most felcsillant a szeme, és ad neki egy esélyt, mindenképp számoljon be nekünk a tapasztalatairól! 

    A citromtól

    Ezzel kapcsolatban csak egy kérdésünk van: MIÉRT? A válasz pedig: a citrom elveszi a kávé kesernyés ízét és előhozza az édeskés ízeit. Ok. Egészségetekre. 

    A vajtól

    Ennek a párosnak a hívei a fogyásra gyakorolt pozitív hatásait emelik ki, amint meglátják, hogy a másik fél szemöldöke elkezd felfelé domborodni. Állítólag a kávé és vaj egyvelege teltségérzetet kelt, és órákig nem leszel éhes tőle. Végül is, még egy kis cukor, tej, ez-az és kész is egy kávés desszert. Szinte ugyanaz.

    A pálinkától

    Csak meghinted egy kis pálinkával, és huss, kész is a mosolykávé magyar módra. Az alkohol és kávé kombinációja egyébként nem új keletű, whiskys, martinis, rumos, limoncellos kávéról már itt és itt is írtunk korábban. Ha ennyi mindent öntenek a kávéba, akkor végül is pálinkát miért ne? A gőzölgő pálinka kifejezés nem is hangzik olyan rosszul.

    Tetszett a cikk vagy csak szeretnéd sokkolni az ismerőseidet? Akkor mindenképp kedveld! Köszönjük. 
     

    magyar