Növényi itallal innád kávédat? Segítünk választani

Növényi itallal innád kávédat? Segítünk választani

 • img

  Növényi itallal innád kávédat? Segítünk választani

  Az utóbbi időben egyre többen kísérleteznek a növényi italokkal, vagy speciális étrend (pl. vegán, paleo), esetleg allergia miatt kerülni kényszerülnek az állati eredetű fehérjéket. A növényi italok, mint a rizs-, zab-, mandula-, mogyoró- vagy szójatej eltérő édességűek és ízűek, ezért érdemes kipróbálni, hogy egyéni ízlésünkhöz melyik áll a legközelebb. Nézzük meg közelebbről a növényi italokat, és hogy melyiket érdemes a kávénkhoz önteni!

  Szójatej

  A szójatej talán a legismertebb növényi ital, azok is fogyaszthatják, akiknek csonthéjasokra való allergiájuk miatt nem jelentenek alternatívát a magtejek (pl. mogyoró-, mandula-, kesudió tej). Sok helyen a laktózmentes tej helyett ezt használják kávézókban is, hiszen a tehéntej fehérjetartalmához legközelebb a szójatej áll, így legnagyobb eséllyel ebből a növényi italból tudnak a baristák és otthon Te is szép és finom tejhabot készíteni. Íze a többség szerint semleges, de természetesen eltér a jól megszokott tehéntejtől.  

  Zabtej

  Talán a zab körüli hype-nak is köszönhető, hogy a zabkása mellett a zabtej is igen népszerű termék lett, de mi tagadás, a növényi alternatívák közül ennek van a legsemlegesebb íze. Érdemes először önmagában is megkóstolni, majd óvatosan adagolni a kávénkhoz, hogy eltaláljuk a számunkra legfinomabb tej-(cukor)-kávé arányt.

  Rizstej

  A növényi italokat fogyasztás előtt általában jól össze kell rázni a dobozban. A rizstejre ez különösen igaz, mert eléggé vizes alapú, ezért a kávéba ész nélkül beleöntve jól felvizezheti azt. Viszont ha megfelelően tálaljuk, a rizstejjel fantasztikus ízvilágot kölcsönözhetünk a kávénknak! Próbáld ki először cukor vagy bármilyen más édesítőszer nélkül is, mert a rizstej alapból kicsit édeskés.

  Mogyorótej

  A magtejek a gabonatejekkel szemben elég intenzív ízvilággal rendelkeznek, ezért nem olyan népszerűek, ha kávézásról van szó. Lágyabb karakterű kávéhoz tudjuk elképzelni, de készülj fel rá, hogy teljesen más íze lesz feketédnek ezzel a tejjel.

  Mandulatej

  A mogyorótejhez hasonlóan karakteres ízvilággal rendelkezik, sokan odavannak érte, sokan viszont még önmagában sem szeretik fogyasztani. Ismételni tudjuk csak magunkat: ízlések és pofonok – eleinte mintha keserűvé tenné a kávét, aztán ahogy hozzászoknak ízlelőbimbóink a kombinációhoz, egész kellemes lehet a végeredmény. Arra viszont készüljünk, hogy sokszor kicsapódik a mandulatej a kávéból, ezáltal küllemre nem lesz a legegységesebb az italunk.
   
  A felsorolt jellemzők személyes tapasztalatainkon alapulnak, ezért szívesen látjuk a Te véleményedet is. Próbáltad már valamelyik növényi italt? Ízlett? Inkább messzire elkerülöd őket? Oszd meg velünk tapasztalatodat!

  magyar