Téli, karácsonyi kávékülönlegességek

Téli, karácsonyi kávékülönlegességek

  • img

    Téli, karácsonyi kávékülönlegességek

    A karácsony közeledtével, így a téli időszak derekán, már bátran belemélyedhetünk a kávék ízesítésébe, előkerülhetnek az erre az időszakra jellemző ízesítések, fűszerek. Cikkünkben egy jól bevált klasszikus, a melange, egy mézeskalácsos és egy alkoholos különlegesség elkészítését mutatjuk be! Olvass tovább!


    Illatos fűszerek

    A remek ízek összeállításához használt fűszerek nemcsak a konyhánkba hozzák a tipikus téli és karácsonyi hangulatot, de remek élettani hatással vannak szervezetünkre is. A téliesebb fűszerek közül a szegfűszeg a fájdalomcsillapítással, a fahéj az étvágyjavítással, a kardamom a szívizom működésének serkentésével járul hozzá testünk egészséges működéséhez. A kávé jótékony hatásairól sokat hallottunk már, és számos kutatás bizonyítja is őket. Vízhajtó hatása miatt egyes diéták kihagyhatatlan része, fokozza a véráramlást, antioxidáns tartalma remek hatással van szervezetünkre.

    A tökéletes melange

    Az első igazán télies kávénk a lehető legegyszerűbb, minden kávézó itallapján szerepel, mégis számomra ez adja vissza legjobban a téli hangulatot. Ez nem más, mint a melange. A gyönyörű színek harmóniája, valamint az ízek összehatása remek partner egy hideg délutáni beszélgetéshez. Először is csorgassunk mézet ízlés szerint egy hosszúkás pohár aljába. Ezután habosítsunk tejet, majd öntsük a pohárba. Várjunk 1 percet, amíg a tej elválik a tejhabtól, majd nagyon óvatosan öntsük az elegyünkre az eszpresszónkat. Ha elég lassan öntjük, szépen felül a kávé a tej tetejére, és tökéletesen csíkos melange-ot kapunk. A kávénk tetejére nyomhatunk tejszínhabot is, de akár fahéjjal is meghinthetjük.

    Mézeskalács másként

    Nem kérdés, a karácsonyi időszak elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. Nagyon sok boltban lehet kapni már jó minőségű mézeskalács szirupot, amellyel igazán télies kávét készíthetünk magunknak otthon, de még különlegesebb lesz, ha saját magunk készítjük el. Tegyünk nagyjából 250 gr cukrot egy edénybe, majd alacsony lángon kezdjük melegíteni. Vigyázzunk, nehogy megégjen! Mikor szépen kezd karamellizálódni a cukor, tegyünk egy tálba 2 rúd fahéjat, 5-6 szem szegfűborsot, 10 db szegfűszeget és egy nagyjából egy 2 centis megpucolt, apróbb darabokra vágott gyömbért. Reszeljük hozzá egy narancs- és egy citromhéját. Mikor már a cukor ¾ része szép aranybarna, tegyük hozzá a fűszereket, kavarjunk rajta egyet, majd öntsünk hozzá 250 ml vizet. Kis lángon forraljuk még negyed órát, majd kis pihentetés után szűrjük le a házi szirupunkat. Ezután már csak egy kávét kell főznünk, és a sziruppal ízesíthetjük is!

    Elő a whiskey-vel

    Végül a személyes kedvencemet hoztam el, amit alkohol tartalma miatt csakis felnőtteknek ajánlok. Az ír kávé összeköti a kellemest a hasznossal. Tegyünk egy bögrébe 3 cl ír whiskeyt, majd ehhez adjuk hozzá eszpresszónkat. 2,5 dl forró tejjel öntsük fel a kávés-whiskeys elegyünket, majd tegyünk a tetejére tejszínhabot. Díszítésként kávészemekkel és fahéjjal is megszórhatjuk. Igazi felnőttes télies kávé. :)

    Amennyiben bármilyen kávéval kapcsolatos kérdésed van, írj üzenetet itt a Facebook-oldalunkon!

    Biró Bence, a Bravos baristája

    magyar