Az új sláger: a kávékrém!
-
Az új sláger: a kávékrém!
Egy csésze feketén túl annyi mindent készíthetünk kávéból: süteményeket, desszerteket, alkoholos italokat. Felhasználhatjuk a szépségápolásban vagy a kikapcsolódásban is. Az idei év nagy slágere viszont a kávékrém, ami lényegében egy kávéhab, és rengeteg ínycsiklandozó édesség alapját adja. Cikkünkben bemutatjuk az alap kávékrém elkészítését, majd pedig olyan recepteket árulunk el, melyekkel bármilyen kávéimádót pillanatok alatt le tudsz venni a lábáról.
Így készítsd el a kávékrémet:
Az alap kávékrémhez 25 dkg vajra, 0,5 dl vízre, 1 kávéskanál Bravos instant kávéra, 25 dkg porcukorra és 2 teáskanál lisztre lesz szükséged. A felforralt vízbe bele kell keverni az instant kávét, majd liszttel besűríteni. Ezután a vajat a porcukorral robotgép segítségével habosra varázsolni, majd pedig a kihűlt kávés keveréket hozzáönteni. És már kész is a kávékrém! Ezt bármilyen süteményre rákenhetjük, vagy mártogatósnak is használhatjuk.
A süteményhez szükséges mennyiség tekintetében kell az arányokon változtatnunk.
Vaníliapudingos kávékrém
Ez a recept már önmagában egy kávékrém, mégis máshogy készítjük el, mint az alapreceptet. Itt ugyanis a krémességet és tartást a vaj és liszt helyett a puding fogja adni.
Hozzávalók: 2 dl Bravos feketekávé, ugyanennyi kávétejszín, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor és 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
1. A kávétejszín kivételével mindent öntsünk össze!
2. Főzzük krémesre lassú tűzön!
3. Verjük habosra a kávétejszínt!
4. Keverjük össze óvatosan a krémmel!
5. Tegyük hűtőbe!
6. Miután megdermedt, kész is van!Tipp: mézes keksztörmelékből csinálhatunk neki talpat, friss gyümölcsökkel vagy fahéjjal díszíthetjük a tetejét. Ha van otthon gyümölcsszirupunk, azt is csorgathatunk a tetejére.
A gluténérzékenyeknek: gluténmentes diós, kávékrémes süti
Ha gluténmentes ételt készítünk, már a kávéhabnál figyeljünk a gluténmentes liszt használatára!
Hozzávalók: 16 dkg porcukor, ugyanennyi darált dió, 5 dkg gluténmentes zsemlemorzsa, 8 db tojás
Elkészítés:
1. Amíg a 8 tojásnak a sárgáját a porcukorral habosra keverjük, melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
2. Adjuk hozzá a diót és a zsemlemorzsát!
3. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét!
4. Adjuk hozzá kis adagokban a habot a masszához, ügyelve rá, hogy a hab ne törjön meg!
5. Süssük meg 180 fokon 10-15 perc alatt tepsiben a masszát!
6. Amint megsült, vágjuk a tésztát 3 részre, majd a rétegek között és a süti külső részét kenjük meg kávékrémmel, melynek elkészítését a cikk bevezetésében mutattuk be!A diétázóknak: kávékrémes kocka
A fenti, alap kávékrémreceptnek egy másik változatát fogjuk itt használni. 80 g vanília pudingot, édesítőszert, 6 dl tejet és 130 g margarint fogunk most az instantkávéval krémmé gyúrni. A margarin kivételével mindent összeöntünk és pudingot főzünk belőle, majd miután valamelyest kihűlt, hozzákeverjük a margarint.
További hozzávalók: 60 g szénhidrátcsökkentett liszt, ugyanennyi tönkölyliszt, 7 db tojás,20 g kakaópor, és annyi édesítő, ami megfelel 140 g cukornak.
Elkészítés:
1. Keverjük össze a tojások sárgáját az édesítővel!
2. A fehérjéket verjük habosra!
3. Óvatosan keverjük a habot a sárgájához, majd lassan adjuk hozzá a kétféle lisztet!
4. Bontsuk ketté a kapott keveréket, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport!
5. Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy használjuk szilikon tepsit), öntsük alulra a fehér, majd rá a kakaós masszát!
6. 180 fokon, 20 perc alatt süssük meg, majd vágjuk ketté!
7. Kenjük meg a lapokat a krémmel, majd tegyük a hűtőbe!Vendégváró, gyors, kávés pohárkrém
Hozzávalók: 2 dl erős Bravos feketekávé, 15 dkg cantuccini (olasz) keksz, 0,5 dl amarettó (mandulalikőr), 10 dkg étcsokoládé, 3,5 dl habtejszín, 3 evőkanál porcukor, 25 g makadámdió.
Elkészítés:
1. Daraboljuk fel a kekszet!
2. Öntsük rá a kávé felét és az amarettót!
3. 75 ml habtejszínt forrósítsunk fel, majd öntsük az étcsokira! Ha felolvasd, keverjük csomómentesre!
4. A többi habtejszínt és a porcukrot verjük habbá!
5. Az olvadt csoki kétharmad részét és a kávé másikfelét öntsük a habhoz, és forgassuk át ügyelve arra, hogy a hab ne törjön meg!
6. Vegyünk a kezünkbe átlátszó poharat, és a kekszből tegyünk az aljára! Ezután pakoljuk rá az előző pontokban összerakott csokis kávéhabot, a tetejét pedig díszítsük könnyű, apró finomságokkal, például kókusz- vagy mandulareszelékkel.űmagyar