A kávé elkészítési módjai

Elkészítési módok

French press

Az eszköz akár az IKEA-ban is megvásárolható, nehézsége talán annyi, hogy frissen, az átlagosnál durvábbra őrölt kávéra van szükségünk az elkészítéséhez. Érdemes világosabb pörkölésű kávét használni, valamint szűrt, tiszta vizet. Az elkészítéshez szükségünk lesz otthoni mérlegre, hogy lemérhessük az őrleményt, valamint a készítés közben figyelhetjük a készülő ital „súlyát” is. Így tudjuk a saját ízlésünkre formálni a kávét, ha esetleg több/kevesebb vizet/őrleményt szeretnénk legközelebb használni, hogy erősebb/gyengébb kávét készítsünk (60-70 gr/liter az ajánlott mennyiség, de ahány ház, annyi szokás).

A kulcsszó: türelem. A frissen őrölt kávét az üveghenger aljára helyezzük, majd forró (nem forrásban lévő) vízzel felöntjük, értelemszerűen annyi vízzel, amennyi kávét szeretnénk kapni a folyamat végén. Ezután 4 percig hagyjuk állni, majd kanállal leszedjük a tetején képződött habot, illetve kisebb darabkákat, amik eddig nem merültek a henger aljára. Megint várunk, legalább 5-7 percet, majd lassan, a kávé tetejéig, nem teljesen lenyomva, belehelyezzük a szűrőt, és már önthetjük is a csészénkbe az elkészült kávénkat.

Készíthetünk hideg kávét is ugyanezzel az eljárással, ebben az esetben hideg vízzel történik a folyamat. Miután felöntöttük a hideg vízzel az őrleményt, óvatosan keverjük meg a felszínét, meggyőződve arról, hogy az egész adagot éri víz. Eztán fedjük le a tetejével, de ne nyomjuk le! Tegyük hűtőbe kb. 12-14 órára, majd fogyaszthatjuk is.

Aeropress

Ez az elkészítési mód abszolút egyénfüggő, saját magunk ízlésére szabhatjuk az elkészíteni kívánt kávét. Ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, finomabb, illetve nagyobb mennyiségű őrleményt használjunk, ha esetleg gyengébb kávéra vágyunk, durvább őrleményre vagy több vízre van szükségünk. Kezdésnek 15-17 gr kávéval és kb. 200 ml vízzel érdemes dolgozni, amivel nagyjából meg is töltjük az Aeropressünket. Ez esetben is forró vízzel kell, hogy dolgozzunk.

Mivel a szerkezet különálló részekből áll, először a két hengert helyezzük egymásba, majd a megfelelő helyre helyezzük az őrleményt. Felöntjük a víz felével, majd óvatosan megkavarjuk. Utána hozzáöntjük a maradék vizet is, majd állni hagyjuk. Itt játszhatunk az idővel, egy, de akár 4-5 percet is áztathatjuk az őrleményt. Belehelyezzük a szűrőpapírt a szűrőtartóba, majd leöntjük vízzel, hogy benedvesítsük, ezáltal a papír a szűrőhöz tapad. Rácsavarjuk a szűrőt a henger illeszkedő végére, megfordítjuk, majd egy edényre/bögrére/csészére helyezve, óvatosan, nem túl erősen kipréseljük a kávét a hengerből. Ezután fogyaszthatjuk is a kávénkat.

A török kávé

Ez a legrégebbi kávékészítési módszer: a pörkölt kávét többször átdarálják, amíg az megfelelő finomságú nem lesz, majd egy hosszú nyelű sárgaréz edényben egy kis cukorral együtt elkezdik főzni. Egy csésze vízhez egy teáskanálnyi őrölt kávét használnak. Még mielőtt a kávé felforrna, leveszik a tűzről és rögtön csészékbe öntik. A fogyasztás előtt várni kell egészen addig, amíg a zacc leülepedik az ital aljára.

Kotyogós kávé

Kevés olyan ember létezik, akinek nem jut eszébe egy íz, illat vagy sztori a kotyogós kávéfőzővel kapcsolatban! Hazánkban mind a mai napig talán ez a legelterjedtebb kávéfőzési mód: a víz alulra kerül, e fölé rakjuk a kávét, majd mikor a forró víz átpréselődik a kávérétegen, a kávéfőző legfelső részéből tudjuk kiönteni a kész kávét. Nem ördögtől való kotyogós kávéfőzőt használni, de érdemes beruházni modernebb darabra, és vigyázni, hogy ne égessük meg a kávét, mert az nemcsak az aromáját rontja, de egészségünknek sem tesz túl jót.

Hogyan lehet igazán jó kávét főzni a kotyogósban? Összegyűjtöttünk minden olyan tippet, trükköt, lépést, ami segít elérni az álomkávét kotyogósból, kattints ide, ha tudni akarod a titkot. :)

A filteres kávéfőzés

A filteres kávéfőzők esetében a filterbe tett őrölt kávéra kell önteni a forró vizet (vagy automata gép esetében a víztartályba kell tölteni a vizet), és hagyni, míg a folyadék lecsöpög. Az eredmény nem fogja megközelíteni azt az érzést és kávéerősséget, amit egy kávégéppel érhetünk el, hiszen ezzel a módszerrel egyáltalán nem képződik nyomás, pedig emiatt kerülnek kávénkba a jellegzetes aroma- és ízanyagok.

Presszókávé

A presszókávé (eszpresszó) ismérvei: a víz hőmérsékletének 88-92°C között kell lennie, ezt a vizet legalább 9 atmoszféra nyomással kell átpréselnie a gépnek, összesen 6-7 gramm összetömörített darált kávéból, szigorúan 20-30 másodperc alatt. Ezt betartva 20-30 ml kávét kapunk, melynek tetején – ha megfelelő minőségű kávéval dolgoztunk és minden paramétert betartottunk – 2-4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű habnak (crema) kell keletkeznie. A ristretto az eszpresszó rövidebb, mindössze kb. 15 ml-es változata.

Instant kávé

A kotyogós mellett a másik legelterjedtebb kávékészítési módszer, ha instant kávét vásárolunk, és csak felöntjük forró vízzel, majd kedvünk szerint ízesítjük a kapott italt. De tudjuk-e pontosan, hogyan lesz a kávébabból instant változat? Először is a kávészemekből pörkölés után gőz és meleg víz segítségével kivonják az oldható anyagokat, míg a kávé ízesítőanyagait még a vízgőzös kezelés előtt kivonják és félreteszik. Az oldatot tömörítik és fagyasztva szárítják. A fagyott oldatból a vizet egy nagy vákuum alatt eltávolítják, így marad vissza a szilárd kávékivonat. Mielőtt a kávét – oxigénmentes környezetben, nitrogén vagy szén-dioxid alatt – becsomagolnák, a korábban kivont ízesítőanyagokat újra a kávéhoz adják. Az így készített kávé minősége nem éri el a valódi, főzött kávéét.