A kávé típusai

A kávé típusai

Honnan is ered ez a különleges erejű csodanövény, amely minden reggelünk életmentője? Hogyan tudjuk könnyen megkülönböztetni a két kávéfajt: az arabicát és a robustát? Mutatjuk a különbségeket!

 

A kávécserje (Coffea) egy trópusi növény, melynek pár száz fajtáját tartják számon a világon, ám a család mindössze két tagjából készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robustából (Coffea Canephora). Az arabica és robusta kávéfajták egymástól eltérő igényekkel és jellegzetességekkel rendelkeznek, mint ahogy a belőlük készült forró italt is más-más stílusjegyek jellemzik.

Arabica és Robusta
Arabica

A Coffea arabica képviseli a magasabb minőséget, ez adja a jobb kávéalapanyagot, ám sokkal kényesebb a robustánál, a termesztése sok körültekintést és nagyfokú gondosságot igényel. Az arabica kávécserjék a 900 méter feletti trópusi területeken fejlődnek ideálisan, ebben a környezetben kapják meg ugyanis a megfelelő tápanyagmennyiségben bővelkedő talajt, a 15-24 °C közötti hőmérsékletet, valamint itt jutnak ahhoz a nagy mennyiségű és egyenletes eloszlású csapadékmennyiséghez, mely nélkülözhetetlen a tökéletes fejlődéshez. Mindezek ellenére az arabica az elterjedtebb típus, a világkereskedelemben forgalmazott kávémennyiség 75%-át teszi ki. Kilenc hónap alatt érik meg a termés, melyet kézzel szüretelnek le, hogy csak az optimális érettségű bogyók kerüljenek később a gépi feldolgozás fázisába, de egy tőről akár 5 kg kávébabot is be lehet takarítani! Az arabica kávészemek hosszúkásak és laposak, 0,3 és 1,5 százalék közötti koffeintartalommal rendelkeznek.

Robusta

A robustát külleme alapján könnyedén meg lehet különböztetni az arabicától, mivel a robusta szemek kisebbek és gömbölydedek, ráadásul a bab közepén egy rést is találhatunk. A robusta a második leggyakrabban termesztett kávéfaj a világon, az arabicánál igénytelenebb és ellenállóbb, jól tűri az akár 24-30 °C-os hőséget és a nagy páratartalmat. Termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon optimális, ezért jellemzően Dél-Kelet-Ázsiában, Indonéziában és Nyugat-Afrikában termesztik. A sárgásszürke színű termés érési ideje 10-11 hónap, ezután szüretelik, egy tőről akár 8-10 kg kávészemet gyűjtenek össze. Az 1,5 és 2,7 százalék közötti koffeintartalommal rendelkező robustához jellegzetességei miatt olcsóbban lehet hozzájutni, így terjedhetett el a kávéfogyasztás szélesebb társadalmi rétegek körében is.