Hétköznapi kávék: az eszpresszótól a cappuccinoig

Kávéspecialitások

Minden kávéspecialitás alapja az eszpresszó, maga a nagybetűs KÁVÉ. A 20-30 ml-es kávé mogyoróbarna színű, és márványos, krémes felső réteg zárja. Nézzük, melyek az egyszerűen elkészíthető, hétköznapi kávék!
Americano

A hosszú kávé egyik változata, melyben az eszpresszót forró vízzel öntik fel, ám hogy mennyivel, abban nincs egységes konzenszus. Angliában és Olaszországban is elég széles skálában adják meg a hozzáadott víz mértékét: 30-470 ml az „előírás”. Általában egy nagyobb csészében vagy egy magas pohárban kínálják.

Cafe au lait

Az igazi kávéfanatikusok egyik kedvenc kávéja! Két adag eszpresszó kávét kell összekeverni hasonló mennyiségű gőzölt tejjel, és már kész is!

Caffè crema

Szintén a hosszú kávék családjához tartozik, ezt az ital 180-240 ml vízből és durvábbra őrölt kávéból készül, valamint az eszpresszóhoz képest kissé hosszabb idő alatt folyik le.

Caffé Latte

Azaz egyszerűen csak tejeskávé. Egyszerűségében nagyszerűség is rejlik, hiszen a lefőzött kávéra csak hideg vagy meleg tejet kell önteni, és már készen is vagyunk. Fogyasztása a lazább kávé kedvelőinek ajánlott.

Cappuccino, kapucsínó

Még mindig Olaszországban időzünk, a cappuccinót is a napfényes Itáliának köszönhetjük. Hagyományosan három összetevője van, melyeket egyenlő arányban használnak: frissen főzött eszpresszó, forró tej, tejhab. Önts egy adag kávét a csészébe, majd lassan add hozzá a felgőzölt, forró tejet és tejhabot! Díszítsd fahéjjal, kakóval vagy sziruppal.

Doppio

Hívhatnánk dupla kávénak is, hiszen a doppio kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk.

Espresso Macchiato

Ez az a kávé, amelyben a kávé-tej csata elsöprő fölénnyel dől el a kávé javára. Az espresso macchiato esetében ugyanis az eszpresszóhoz éppen csak egy kevés tejhab kerül, hogy annak erősségét inkább mérsékelje, semmint elnyomja. 

Flat white

A flat white Új-Zélandról származik, és mára már az egész világon divatos kávénak számít. 1/3 rész dupla ristrettóból és 2/3 rész ún. mikrohabból (hígabb cappuccino hab, melyben kis buborékok vannak) áll. Ezzel az aránnyal egy nagyon könnyed, bársonyos kávét kapunk, melynek tetejére gyakran formákat rajzolnak a baristák.

Lungo

Magyarul hosszú kávé, mely az eszpresszóhoz képest több vízzel készül (kb. 130-170 ml kávét kapunk összességében), a hozzáadott kávé mennyisége viszont megegyezik az eszpresszóval. Mivel több vízhez azonos mennyiségű kávét adunk, végeredményben az eszpresszóhoz képest hígabb, ám ízében nem kevésbé intenzív kávét kapunk.

Ristretto

A ristretto még az eszpresszónál is rövidebb – azaz kevesebb, hiszen ez mindössze csak 15 ml-t tesz ki. Erősebb, aromájában dúsabb, állagában sűrűbb italt kapunk.