Indul az olimpia, de milyen viszonyban van a kávé a sporttal?

Indul az olimpia, de milyen viszonyban van a kávé a sporttal?

  • img

    Indul az olimpia, de milyen viszonyban van a kávé a sporttal?

    Elgondolkoztál már azon, hogy a kávé összeilleszthető-e az általad választott mozgásformával? Nem tudod eldönteni, hogy a koffein jótékony hatása érvényesül-e sportoláskor? Megsúgjuk: nem kell kávémentesíteni a házat, de azért nem árt pár apróságra odafigyelni!

    A koffein hatása a szervezetre sportoláskor

    A kávéfogyasztás és a sport kapcsolata évtizedek óta vitákat szül orvosok és lelkes kávéimádók között egyaránt. A koffein szervezetbe jutva aktiválja a központi és a szimpatikus idegrendszert, ezáltal pozitív hatást gyakorol az állóképességre és a teljesítményre, javul a reakcióidő, a mozgáskoordináció. A koffein növeli a katekolaminok hatását. Elsődleges katekolaminok a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin, melyek csökkentik a szénhidrátforgalmat, illetve fokozzák a zsírégetést, a zsír energiaként való felhasználását, s ez jobb testösszetételhez vezet.

    Fontos megjegyezni, hogy a kávé nem mindenkire fejti ki ugyanazt a hatást: egyénenként eltérhet az emészthetősége, lebontása. Figyeld a tested jelzéseit! A teljesítménynövelésen túl az arra érzékenyek gyomorpanaszt, szívdobogást, remegést is tapasztalhatnak.

    Mikor, mennyit?

    Érdemes végiggondolni, hogy milyen mozgástípus előtt szeretnénk kávézni. Futó- és kerékpárversenyek, erőnléti edzések előtt fogyasztva javíthatja a teljesítményt, de az izomfájdalmakat is csökkenti. Az aerob állóképesség, vagyis a maximális oxigénfelvétel növeléséhez kisebb adag kávé is elég lehet, viszont kis mennyiségben nem befolyásolja az állóképességet és az erőkifejtés mértékét.

    Ügyelj arra, hogy lehetőleg alacsony cukor- és szénhidráttartalmú étkezésekkor kávézz, így gyorsabban szívódik fel a koffein, s a zsírégetés mértéke sem csökken. Ahhoz, hogy a koffein tartalmú italok edzés vagy verseny alatt fejtsék ki jótékony hatásukat, érdemes 45-60 perccel előtte elfogyasztani.

    Mivel könnyen hozzászokik a szervezet, komoly megmérettetés előtt egy héttel érdemes csökkenteni a napi kávébevitelt, hogy aztán a verseny napján ki tudja fejteni pozitív hatásait. 2013 előtt a kávét is a doppingszerek közé sorolták bizonyos határérték átlépése esetén, ám ettől ma már nem kell tartani: nyugodt szívvel elfogyaszthatod kedvenc fekete italodat a nagy napon. Edzés, verseny után viszont nem ajánlatos kávézni.

    magyar