Kávéspecialitások: cappuccinótól a melange-ig

Kávéspecialitások

Minden kávéspecialitás alapja az eszpresszó, maga a nagybetűs KÁVÉ. A 20-30 ml-es kávé mogyoróbarna színű, és márványos, krémes felső réteg zárja. Nézzük, mennyiféle kávéspecialitást készíthetünk a kis feketénkből!
Americano

A hosszú kávé egyik változata, melyben az eszpresszót forró vízzel öntik fel, ám hogy mennyivel, abban nincs egységes konzenszus. Angliában és Olaszországban is elég széles skálában adják meg a hozzáadott víz mértékét: 30-470 ml az „előírás”. Általában egy nagyobb csészében vagy egy magas pohárban kínálják.

Cafe au lait

Az igazi kávéfanatikusok egyik kedvenc kávéja! Két adag eszpresszó kávét kell összekeverni hasonló mennyiségű gőzölt tejjel, és már kész is!

Caffè crema

Szintén a hosszú kávék családjához tartozik, ezt az ital 180-240 ml vízből és durvábbra őrölt kávéból készül, valamint az eszpresszóhoz képest kissé hosszabb idő alatt folyik le.

Caffé Latte

Azaz egyszerűen csak tejeskávé. Egyszerűségében nagyszerűség is rejlik, hiszen a lefőzött kávéra csak hideg vagy meleg tejet kell önteni, és már készen is vagyunk. Fogyasztása a lazább kávé kedvelőinek ajánlott.

Caffee coretto

Hozzávalók: 30 ml eszpresszó, 20 ml grappa vagy likőr. Öntsd a kávét egy pohárba, majd add hozzá a likőrt/Bailey’s-t, és ízlés szerint ízesítsd cukorral.

Caffee cortado

Hozzávalók: 60 ml tej, 1-2 kávéskanál cukor, 60 ml eszpresszó. Forrald fel a tejet megfelelő mennyiségű cukorral, majd turmixld habosra! Öntsd át egy kávéscsészébe, majd mehet rá a kávé, és csak annyi dolgot van ezután, hogy megvárd, míg kialakulnak a kávé rétegei.

Cappuccino, kapucsínó

Még mindig Olaszországban időzünk, a cappuccinót is a napfényes Itáliának köszönhetjük. Hagyományosan három összetevője van, melyeket egyenlő arányban használnak: frissen főzött eszpresszó, forró tej, tejhab. Önts egy adag kávét a csészébe, majd lassan add hozzá a felgőzölt, forró tejet és tejhabot! Díszítsd fahéjjal, kakóval vagy sziruppal.

Doppio

Hívhatnánk dupla kávénak is, hiszen a doppio kétszeres mennyiségű kávéból és vízből készül, végeredményben kb. 60 ml kávét kapunk.

Flat white

A flat white Új-Zélandról származik, és mára már az egész világon divatos kávénak számít. 1/3 rész eszpresszóból (esetleg szimpla vagy dupla ristrettóból) és 2/3 rész ún. mikrohabból (hígabb cappuccino hab, melyben kis buborékok vannak) áll. Ezzel az aránnyal egy nagyon könnyed, bársonyos kávét kapunk, melynek tetejére gyakran formákat rajzolnak a baristák.

Jeges kávé

A jeges kávé nyilvánvalóan a nyár sztárja! Eredetileg így készítik: a lefőzött eszpresszót jól elkeverik cukorral és egy kevés folyékony tejszínnel, lehűtik, majd jégkockák társaságában hosszú üvegpohárba töltik. Persze egy gombóc fagyi is elfér benne, akár a jégkockák helyett is!
Ha látványosabb jeges kávét szeretnél, akkor egy hosszú üvegpohár szélére csurgass körben csokiszirupot. Tedd a jégkockákat a pohárba, majd öntsd rá a hideg tejet. Ezután öntsd a már kihűlt kávét a pohárba, és élvezd az ízeket és a látványt!

Jeges kávéturmix

Készíts elő 30 ml eszpresszót, 1-2 kávéskanál cukrot, 200 ml hideg tejet, 4-5 db jégkockát és a turmixgépedet. Öntsd a lefőzött kávét a turmixgépbe a hideg tejjel és ízlés szerinti cukorral együtt. Rakd bele a jégkockákat is, és turmixold az egészet addig, amíg jégkásaszerűvé nem válnak a jégkockák!

Latte macchiato

A caffé lattétól elsősorban abban különbözik, hogy míg előbbinél a kávéhoz adjuk a tejet, a latte macchiato esetén a tejhez adjuk a kávét. Az elkészítés első fázisa, hogy a pohárba lágyan gőzölt, habosított tejet öntünk, 1-2 perces várakozás után vékony sugárban adagoljuk lassan az eszpresszót. Ha mindent jól csináltunk, akkor szép rétegeket fognak képezni alul a forró tej, felette a kávé, majd zárásként a lágy tejhab.

Lungo

Magyarul hosszú kávé, mely az eszpresszóhoz képest több vízzel készül (kb. 130-170 ml kávét kapunk összességében), és a gép őrlését is durvábbra veszik, viszont a hozzáadott kávé mennyisége megegyezik az eszpresszóval. Mivel több vízhez azonos mennyiségű kávét adunk, végeredményben az eszpresszóhoz képest hígabb, ám ízében nem kevésbé intenzív kávét kapunk.

Macchiato

Ez az a kávé, amelyben a kávé-tej csata elsöprő fölénnyel dől el a kávé javára. A macchiato esetében ugyanis az eszpresszóhoz éppen csak egy kevés tej kerül, hogy annak erősségét inkább mérsékelje, semmint elnyomja. A tejet gőzölve adjuk közvetlenül az eszpresszóhoz.

Melange

Amire szükséged lesz: 2-3 kávéskanál méz, 250 ml habosított tej, 1 adag eszpresszó. Csurgasd a mézet egy magas falú üvegpohár aljára, öntsd a mézre a felhabosított tejet, majd várj 1-2 percet, mialatt a tejhab különválik a tejtől. Lassan öntsd rá a kávét, így a különböző rétegek szépen elkülönülnek egymástól.

Moccacino

Hozzávalók: 60 ml csokoládészirup, 60 ml eszpresszó, 30 ml felgőzölt tej, díszítéshez kakaópor. Öntsd a pohár aljára a csokoládészirupot, add hozzá a frissen lefőzött, meleg kávét, majd a habos, felgőzölt tejet is. Díszítésként kakaóport ajánlunk.

Mocha

Az édesszájú kávérajongók egyik kedvence a mocha (ismerős lehet még így is: mocha latte, mochachino), ugyanis a csésze aljára nagyjából 30 ml csokoládészirupot öntenek, és erre főzik rá az eszpresszót. Gyorsan összekeverik a két réteget, majd felgőzölt tejet adnak hozzá. Sokszor még ezt is fokozzák egy kis tejszínhabbal vagy kakaópor díszítéssel.

Ristretto

A ristretto még az eszpresszónál is rövidebb – azaz kevesebb, hiszen ez mindössze csak 15-25 ml-t tesz ki. Erősebb, aromájában dúsabb, állagában sűrűbb italt kapunk, melyet a közhiedelemmel ellentétben nem kevesebb víz hozzáadásával, hanem a darálás finomságának növelésével érnek el a szakképzett baristák.

Sós karamellás latte

Hozzávalók: 1 ek. karamell öntet, 1 csipet só, 30 ml eszpresszó, 20 ml habos tej. Csurgasd a karamell öntetet egy megfelelő méretű kávésbögre aljába, és sózd meg. Öntsd rá a frissen főzött kávét, majd add hozzá a felhabosított, meleg tejet is. Az ínyencek díszítsék az elkészült remekmű tetejét karamell- vagy csokisziruppal!