Kávét éhgyomorra? Kávét reggelihez!

Kávét éhgyomorra? Kávét reggelihez!

  • img

    Kávét éhgyomorra? Kávét reggelihez!

    Már az ébresztőd első csörgésénél gondolatban érzed a kávé illatát? A kávé a legfőbb motiváló erő, ami képes kihajtani az ágyból? Félig még a takaró alatt vagy, de a kezedben már ott gőzölög kedvenc feketéd? El sem tudod képzelni nélküle a reggeleidet? Akkor van egy rossz hírünk. Ha hosszú időn át ezzel indítod a napod, azzal egészségedet károsítod. Hogy miért és mit tehetsz ellene, azt mindjárt eláruljuk.

    A gyomorban található sósav feladata az emésztőrendszer támogatása. Hacsak nem vagy krónikus éjjeli nassoló, akkor kevés az esély arra, hogy ébredést követően a sósavon kívül más is megtalálható legyen a gyomrodban. A kávé híres magas antioxidáns tartalmától, emellett stimulálja izmainkat, míg elménket éberen tartja. A teához hasonlóan, a kávé magas ásványi anyag és antioxidáns tartalma mellett azonban csersavat is rejt. Amint arra neve is utal, a csersav kémhatása savas. A sósav és a csersav reggeli találkozása pedig próbára teszi a reggeli üres gyomorfalat. Bár egy egészséges gyomrot nehezebben kezd ki, mint a gyomorbántalmakkal küszködőkét, hosszú távon mindenki számára erősen károsító lehet. Mivel fokozza a savtermelést, a savtúltengés hatására bélirritáció és felfúvódás jelentkezhet. Nem hangzik túl jól, igaz?

    Azonban ébredező tested segélykiáltását meghallva nem kell kétségbe esned és végleg száműznöd a kávét reggeli rituáléid közül. Ha az első csésze fogyasztása előtt tisztességesen reggelizel, akkor máris sokat tettél egészséged érdekében. Ha nincs időd vagy étvágyad, de nem tudsz lemondani a reggeli kávéról, legalább kapj be néhány falatot, vagy bőségesen hígítsd a kávét tejjel!

    magyar