Kávézz halloween stílusban!

Kávézz halloween stílusban!

  • img

    Kávézz halloween stílusban!

    Az októbert a Magyarországon is egyre népszerűbb halloween szellemes, beöltözős mulatsága zárja. Vannak ellenzői és pártolói, egy biztos, hogy a kávékedvelőknek ez az újkeletű ünnep remek új variációkat nyújt. Akár az ízvilágot, akár a kinézetet tekintve remek kávékat hozhatunk össze, amiket egy jól dekorált csészével vagy bögrével még jobban kiélvezhetünk.

    Kezdjük a dekoros kávésbögrével. Üveg, fekete vagy fehér kerámia bögrét ajánlok alapnak, ezeken igazán jól mutatnak a halloween minták. Először tisztítsuk meg a bögre felületét, ne maradjon rajta zsíros szennyeződés vagy bármi olyan kosz, ami gátolja a festék tapadását. Speciális festéket, akrilt vagy üvegfestéket is használhatunk. Sütőtök színű, okkersárgás festékkel fessük le a bögrét, de a felső és az alsó részen kb. másfél centit hagyjunk ki. Festéktől függően érdemes kétszer, háromszor átkenni a bögrét, hogy jól megtapadjon a festék a felületen. Száradás után fekete vagy piros festéket használva elengedhetjük fantáziánkat, faragott tököt, pókhálót a közepén csücsülő pókkal, boszorkányt vagy bármi halloween motívumot festhetünk a bögrénkre. Mosogatógépben való mosást nem javasolnék, nehogy bármi baleset történjen a festett remekművünkkel.

    Hogy valami kávés különlegesség is kerüljön a csodás poharunkba, álljon itt egy sütőtökös változat! 2-3 evőkanál sütőtök pürét tegyünk mixerbe, adjunk hozzá egy kevés fahéjat és egy kevés gyömbért, nagyjából 2 dl tejet és egy kiskanál mézet. Ha szeretjük, egy kevés őrölt szegfűszeget is adhatunk még hozzá. Előbb turmixoljuk, majd főzzük össze az elegyünket. Utána egy hosszúra engedett eszpresszóval bolondítsuk meg az italunkat. Ízlés szerint tejszínhabbal díszíthetjük, egy kis fahéjjal a tetején.

    Manapság rengeteg sütőtökös szirupot lehet kapni a boltokban, bátran válogassunk belőlük. Egy kis reszelt narancshéjjal vagy pár csepp narancslével megspékelve még finomabbá tehetjük a novemberi kávénkat.

    Ha olyan tökfélét választottunk, amelynek ehető a belseje, és a kifaragott tökünkből maradt egy kevés használható rész, tegyük edénybe, és adjunk hozzá 3 dl tejet, majd lassú tűzön forraljuk össze őket. Ezután szűrjük le, és adjunk hozzá egy finom eszpresszót. A tej forralás közben átveszi a sütőtök markáns ízét, amit a kávé csak még finomabbá fog tenni. Bátrabbak egy kis narancslikőrrel is megbolondíthatják!

    Amennyiben bármilyen kávéval kapcsolatos kérdésed van, írj üzenetet itt a Facebook-oldalunkon!

    Biró Bence, a Bravos baristája

    magyar